Till innehållet

Symiblogg 69 8/2024: Från studier till verklighet: Min praktik på Symi 

Blogg 15.8.2024

Nöjd och en erfarenhet rikare ser jag tillbaka på min sommar på Symi. Under juni och juli månad har jag haft förmånen att arbeta som praktikant på sydspetsens miljöhälsa, där jag fått möjlighet att utforska statsvetarens värld.  

Som praktikant har jag engagerat mig i olika förvaltningsrelaterade uppgifter. Bland annat har jag reviderat kvalitets- och beredskapshandboken, uppdaterat spelregler och ekonomiska egenkontrollplaner samt genomfört intern auditering av vidtagna tvångsåtgärder. Det har varit spännande att tillämpa den teoretiska kunskap jag fått i mina studier i en praktisk kontext. 

Det har känts inspirerande att anta nya utmaningar och uppgifter samt att använda mina akademiska kunskaper på ett konkret sätt. Mina studier har främst fokuserat på statsförvaltning, och det har varit givande att även få en djupare inblick i kommunala enheter. Innan praktiken var teman såsom livsmedels- och hälsoskyddslagen obekanta för mig, men nu har jag lärt mig hur dessa tillämpas i praktiken, i samspel med förvaltningslagen och kommunallagen som jag redan kände till.  

Trots att jag initialt var nervös inför att arbeta som praktikant, har arbetsmiljön varit väldigt välkomnande, uppmuntrande och varm. Jag är mycket tacksam för att ha fått arbeta med uppgifter som kommer att främja mina framtida studier. Med entusiasm ser jag nu fram emot kommande möjligheter och utmaningar.  

Emma Ojala 

Skribenten är en nöjd praktikant från Svenska Social- och kommunalhögskolan.  

Aktuellt