Till innehållet

Symiblogg 60, 11/2023 Om väder och hälsa

Blogg 15.11.2023

Jag har funderat på vädret en del den senaste tiden. Det har på riktigt förändrats. Orsaken får de lärda tvista om men faktum är, att förändringarna kan orsaka hälsorisker.

Vädret har varit underligt i år (igen). Vi har haft längre torra eller våta perioder, störtregn som dagvattensystem inte har klarat av, 20 grader varmt i slutet av september, kalla nätter under sommaren. För att nu nämna något. Alla är inte nöjda med förändringarna som kan vara svala somrar, värmeböljor, ingen snö alls på vintern, dagvatten i källaren, torka, försvinnande och nya djur- och växtarter.

En konkret sak är värmeböljorna, som i synnerhet åldringar, barn och personer med nedsatt motståndskraft kan lida väldigt mycket av. Det kommer att behövas mera kylning av utrymmen och skuggiga områden utomhus.

Vilda djur flyttar bort från områden där klimatet blir olämpligt och det kan komma nya, eventuellt smittspridande, djur och insekter hit till våra trakter.

Klimatförändringen inverkar på vårt grundvatten och det är mycket möjligt att vattenmängden minskar i framtiden. I badvattnen kanske det blir ännu vanligare med blågröna alger och också med smittspridande bakterier och virus. Skyfall kan också orsaka att avloppsvatten rinner ut i havet.

Klimatförändringen måste beaktas vid områdesplanering och byggande. Regnvatten ska kunna ledas bort på ett vettigt sätt och blandavlopp ska kunna sluka stora mängder vatten vid skyfall. Träd borde få stå kvar för att ge skugga. Produktionsdjur och grödor ska anpassas till nya förhållanden.

Så kan jag ännu konstatera att klimatförändringen påverkar mitt arbete som hälsoinspektör eftersom jag övervakar inomhustemperaturer, dricksvatten och badvatten samt ger utlåtande om detaljplaner. Bland annat. Till miljöhälsoskyddet hör också bostäders sanitära förhållanden, förhindrande av smittspridning, zoonoser och pandemier samt livsmedelssäkerhet.

Du kan läs mera om klimatförändringens hälsoeffekter på THL:s hemsida: https://thl.fi/sv/web/miljohalsa/klimatforandringen(du byter till en annan tjänst)

Klimatförändringens inverkan på kranvattnets kvalitet kan läsas i Valviras inlägg https://valvira.fi/sv/-/inverkan-av-byggnadens-vatteninstallationer-pa-kranvattnets-kvalitet(du byter till en annan tjänst)

På vår hemsida finns flera relaterade bloggar:

Symiblogg 57 8/2023 Håll ögonen öppna och munnen fast

Symiblogg 31 9/2021 Dagvattengalej

Symiblogg 22, 12/2020 Vatten, wc och strömavbrott

Symiblogg 10, 3/2020: Till alla som tar sitt dricksvatten ur egen brunn

Ingegerd Grünn-Maja

hälsoinspektör, som inte vill få värmeslag eller fler sorters smittspridande småkryp till skog och mark och vatten

Aktuellt