Till innehållet

Symiblogg 22, 12/2020 Vatten, wc och strömavbrott

Blogg 15.12.2020

För länge sedan var jag med om ett flera dagars strömavbrott. Jag bodde i ett hus på landet och som tur var kunde vi värma upp huset med ved, och mat och kaffe kunde kokas på vedspisen!

Vatten kom det ju inte från kranen då pumpen i den egna brunnen behöver ström för att fungera. Vi hade förberett oss (tack för väderrapporter!) genom att före strömavbrottet tappa vatten i diverse (rena) kärl. Men det räckte ju inte till för alla behov så vi fick åka och fylla på dricksvattenlagret hos bekanta som hade ström och rinnande vatten. Så dricksvatten hade vi, åt människor och husdjur.

Inte gick det att spola wc heller. Det går ju att spola bara en gång utan ström – sen fylls cisternen inte på från brunnen, vars pump inte fungerar. Men vi kunde använda wc ändå för vi smälte snö på vedspisen (på elspisen gick det ju inte) för att få vatten att spola med. Regnvatten fungerar precis lika bra som smält snö. Observera att detta inte fungerar i sådana avlopp där avloppsvatten behöver pumpas vidare.

Smulten snö eller sjövatten ska förstås inte heller drickas som sådant då det kan innehålla hälsofarliga bakterier. Så det lönar sig att fundera på hur man får rent dricksvatten vid strömavbrott. Kokning av ytvatten eller snövatten är ett alternativ.

Bl.a. i försvarsministeriets guide ”Strömmen gick(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst)” finns det mera tips om dricksvatten och wc och lite annat också.

Det är inte bara på landet som strömmen går. Också vatten från vattenverk kan påverkas av strömavbrott eftersom det behövs ström för att pumpa vatten i deras distributionsnät men i tätorterna är strömmen oftast inte borta så länge.

Ingegerd Grünn-Maja

Skribenten är hälsoinspektör och vet att en vuxen människa behöver dricka omkring 2 liter vatten om dagen.

Aktuellt