Siirry sisältöön

Symiblogi 60, 11/2023 Säästä ja terveydestä

Blogit 15.11.2023

Olen viime aikoina miettinyt säätä jonkin verran. Se on muuttunut, ihan oikeasti. Ilmiön syistä saavat tutkijat kiistellä, mutta tosiasia on, että muutokset voivat aiheuttaa terveysriskejä.

Tänä(kin) vuonna sää on ollut outoa. On ollut pidempiä kuivia tai märkiä kausia, rankkasateita, joihin hulevesijärjestelmät eivät ole riittäneet, 20 astetta lämmintä syyskuun lopussa, kylmiä kesäöitä, mainitakseni jotain. Kaikki eivät tykkää muutoksista, kuten viileät kesät, helleaallot, lumettomat talvet, kellarin lattialla oleva vesi, kuivuus, katoavat ja uudet eläin- ja kasvilajit.

Konkreettista on helteet, joista voi kärsiä paljonkin, erityisesti ikääntyneet ja lapset sekä ihmiset, joilla on alentunut vastustuskyky. On tarve miettiä tilojen viilentämistä sekä ulkotilojen varjoisuutta.

Kun ilmasto muuttuu epämiellyttäväksi villieläimet muuttavat parempiin paikkoihin ja uusia, ehkä tarttuvia tauteja levittäviä, eläimiä ja hyönteisiä voi tulla alueellemme.

Ilmastonmuutos vaikuttaa pohjaveteemme ja on hyvin mahdollista, että veden määrä vähenee tulevaisuudessa. Uimavesissä sinilevien sekä myös tartuntaa levittävien bakteerien ja virusten esiintyminen saattaa yleistyä. Rankkasateet voivat myös aiheuttaa jätevesien joutumista mereen.

Ilmastonmuutos on otettava huomioon aluesuunnittelussa ja rakentamisessa. Sadevesi on voitava ohjata pois järkevällä tavalla ja sekaviemärit on rankkasateiden sattuessa nieltävä suuriakin määriä vettä. Puita ei tulisi kaataa vaan jättää antamaan varjoa. Tuotantoeläimet ja -kasvit on mukautettava uusiin olosuhteisiin.

Voin täten todeta, että ilmastonmuutos vaikuttaa työhöni terveystarkastajana, ei vain omaan elinympäristööni, sillä valvon sisälämpötiloja, juoma- ja uimavettä sekä annan lausuntoja asemakaavoista. Muun muassa. Ympäristöterveydenhuoltoon kuuluvat myös asuntojen terveydelliset olot, tartuntojen leviämisen estäminen ja zoonoosien ja pandemioiden ehkäisy sekä elintarviketurvallisuus.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamista terveysvaikutuksista voit lukea lisää esimerkiksi THL:n sivuilta https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ilmastonmuutos(siirryt toiseen palveluun)

Ilmastonmuutoksen vaikutukset hanaveden laatuun käsitellään Valviran kirjoituksessa Rakennuksen vesilaitteiston vaikutus hanaveden laatuun | Valvira(siirryt toiseen palveluun)

Kotisivuiltamme löytyy lisää asiaan liittyviä blogeja:

Symiblogi 57 9/2023 Silmät auki ja suu kiinni

Symiblogi 31 9/2021 Hulevesihulabaloo

Symiblogi 22, 12/2020 Vesi, wc ja sähkökatkot

Symiblogi 10, 3/2020: Kaikille teille, jotka ottavat juomavetensä omasta kaivosta

Ingegerd Grünn-Maja

terveystarkastaja, joka ei halua lämpöhalvausta tai uusia infektioita levittäviä ötököitä metsään, maahan tai veteen

Ajankohtaista