Till innehållet

Symiblogg 53 5/2023 Att exportera en häst utomlands är komplicerat

Blogg 15.5.2023

Vår och sommar för med sig olika tävlings- och träningsresor även med hästarna. Om du inte tidigare har kommit över landsgränser med en häst kan du bli förvånad hur komplicerat det kan vara.

När det gäller kommersiell gränsöverskridande trafik eller att resa utanför Europa, är situationen ännu mer komplicerad. Här kommer jag att beskriva trafiken av registrerade hästar inom Europa, för så kallade icke-kommersiella ändamål.

Varje djurhållare på en resande häst måste ha en registrerad djurhållningsplats. Det är möjligt att ansöka om djurhållningssignum från Livsmedelsverket eller lantbrukssekreteraren. Hästen måste ha ett hästpass, och ett officiellt hälsointyg i Traces-systemet. För att göra intyget, måste hästägaren först registrera sig i Traces-systemet och fylla i delen I, anmälningsdelen i Traces. När del I är i fyllt, är det möjligt för myndigheten att fylla i häslointyget, som är giltig endast i 48 timmar.  Av denna anledning är det viktigt att börja registrera sig i Traces systemet i god tid. Traces-systemet täcker så omfattande de olika exportdokumenten för djur och produkter av animaliskt ursprung att systemet i sig är ganska komplicerat. Bokning av hälsoundersökningstid med myndigheterna måste göras senast 2 veckor före exporten.

Alla hästdjur som importeras permanent till Finland (mer än 90 dagar) registreras i den officiella hästdatabasen inom 30 dagar efter importen. Traces-intyg krävs när en häst registreras i det finska registret. I avsaknad av ett intyg placeras hästen i karantän under ganska lång tid, med blodprovstest. Detta har orsakat obehagliga överraskningar till exempel för dem som planerar sommartävlingar. Början av tävlingsperioden har gått till karantäntiden och att korrigera registrerings dokument.

Finlands fina smittosamma sjukdomssituation beror på ett långsiktigt och systematiskt arbete som redan länge utförts av olika experter. Denna exceptionella nivå av sjukdomsfrihet bör värnas och kraven hållas i ordning. Gränskontroll finns inte nödvändigtvis vid varje gränsövergångsställe, och det sägs ofta att ingen tittar på dessa papper ändå. Jag jämför situationen med trafikregler och begränsningar: de gäller också, även om du inte ständigt övervakas i trafiken. Trafiksäkerhet bygger på överensstämmelse med restriktioner och regler, oavsett om det finns kontroll eller inte. Det gör också sjukdomsbekämpning vid gränserna: om reglerna följs är det troligare att vi upprätthåller vår goda infektionssjukdomssituation.

Hanna Knaapinen
Skribenten är veterinär som gärna håller smittosamma sjukdomar utanför Finland

Aktuellt