Till innehållet

I maj 2022 sker ändringar i jobbsökningen, då den nya servicemodellen för arbetskraftsservice träder i kraft. Den nya modellen gäller alla arbetssökande. Raseborg och Hangö kommunförsöks kunder omfattas stegvis av förnyelsen. 

Instruktioner för arbetssökande

Om du anmält dig som arbetssökande före den 2 maj 2022:

Om du anmält dig som arbetslös från och med 2 maj 2022:

Den nya kundservicemodellen i ett nötskal

Nordiska modellen för arbetskraftsservice träder i kraft den 2 maj 2022 i Finland. Den kallas också för den nya modellen för jobbsökning eller den nya kundservicemodellen

Mera information hittar du på Arbets- och näringsministeriet webbplats: Vanliga frågor och svar om den nordiska modellen för arbetskraftsservice.

De tre första månader

Under de tre första månaderna av jobbsökningen håller vi oftare kontakt med den nya arbetssökanden. Målet är att du blir sysselsatt.

Skyldigheten att söka jobb 

I den nya servicemodellen har arbetssökande skyldighet att söka jobb. Vilket innebär att den arbetssökande bör söka ett visst antal arbetsplatser i månaden för att behålla rätten till utkomstskydd. Skyldigheten att söka jobb avtalas alltid med egen coachen.

Karensreglerna

I den nya modellen för jobbsökning är karenserna lindrigare än tidigare. Som en ny funktion införs påminnelseförfarande.

Påminnelse

Karens