Till innehållet

Nu har vi kommit till Boulevarden, närmare bestämt till första stadsdelens femte kvarter och tomterna 29–33.

Det här är hjärtat av staden. Vi är ju på huvudgatan, bredvid torget och järnvägsstationen. Dessa hör till stadens äldsta tomter. På tomt nummer 29 i hörnet av Boulevarden och Järnvägsgatan (nuvarande Nycandergatan) finns Hangö post. Huset har hämtats 1874 från Karis och huset har funnits på den här platsen i 29 år, det vill säga så länge som Hangö stad funnits. Postens öppethållningstider är olika beroende på om ett brev ska skickas eller hämtas, posten är dock öppen varje dag. För en tilläggsavgift kan posten utdelas hem. Bredvid kontoret finns en postlåda som töms tre gånger om dagen. Om man inte har hämtat sin försändelse kommer det en gång i månaden en påminnelse i tidningen vilka brev som kan avhämtas eller som har returnerats.
 

Till Hangös äldsta byggnader hör posthuset. I bilden syns också de små lindarna.

På tomten bredvid finns en ståtlig byggnad som Karl Boström lät bygga 1881–1882. Boström hade Hangös första speditionsfirma. Herrn själv dog redan 1886, men hans affär är ännu viktig i Hangö. Efter Boströms död övergick huset till en annan viktig person, nämligen Carl Korsman. Korsman ägde det första vinterfartyget Express, men inte heller han bor mera här utan han flyttade för ett tiotal år sedan till Helsingfors. Huset är dock i familjen Korsmans ägo.
 

I förgrunden syns Boulevarden 17, där Karl Boström och senare Carl Korsman bott.

När vi kommer till följande tomt går det livligt till där, för här finns Finska Ångfartygs Aktiebolagets emigrantkontor och -hotell. Kontoret finns i ett 1880–1881 byggt hus. Hit kommer emigranterna vanligen en dag före avresan för att lösa ut sin biljett och ge sina uppgifter. Emigranterna måste nämligen uppge namn, hemort och vart de är på väg. Man har försökt få ordning på emigranternas resande. Emellanåt kommer det dock så många emigranter att Finska Ångfartygs Aktiebolaget har måsta åtgärda saken. Till exempel i fjol for 21 874 emigranter via Hangö. Därför har nu bolaget byggt ett hotell bakom kontoret som blivit färdigt i början av året. Här finns 14 sovsalar och en sal. Män och kvinnor har egna avdelningar.
 

Emigranter på väg förbi emigrantkontoret som är det andra huset till höger.

Emigranter framför emigranthotellet.

Emigranterna kan sköta sina bankärenden i Föreningsbanken i Finlands kontor som sedan oktober finns bredvid emigrantkontoret, då banken låtit bygga en ny byggnad. Interiören är modern med ljusbetsad björk. Kassavalvet är av sten och järnvägsskenor, så det borde vara mycket säkert. För emigranterna är banken mycket viktig för utan en växel eller i praktiken en landstigningspeng kommer emigranterna inte i land i Amerika.
 

Föreningsbanken i Finlands kontor på Boulevarden 15.
Följande hus som vi ser på Boulevarden är nummer 13 eller tomt nummer 32. Den har byggts av handlande K.G. Ihander 1888–1889, men det huset fick skador i en eldsvåda fyra år senare och 1897 byggdes ett nytt hus med lägenheter och affärslokaler. Här finns Olivia Tötterströms mjölkaffär Alpha, som hon öppnat i slutet av förra året. Hon säljer smör av flera kvaliteter, helmjölk, skummjölk och kärnmjölk samt färska ägg. Tötterström söker återförsäljare, så om du är intresserad av att sälja mjölkprodukter ta kontakt med fröken Tötterström. På gården har byggts i år en gårdsbyggnad och där bor Henrik Ollikainen med sin fru Paulina Nordlund som är barnmorska. Ollikainen är agent, det vill säga han är bostadsmäklare i Hangö.

Mjölkaffären Alphas reklamnotis i tidningen Hangö 29.1.1903.

Den sista tomten som vi bekantar oss med den här gången tillhör apotekare Hugo Lindgren och finns i hörnet av Vinkelgatan. Det här huset är byggt 1887 och här fanns Lindgrens apotek. Han sålde verksamheten för cirka tre år sedan och därefter har han satsat på kommunalförvaltning och han är ju också dansk vicekonsul i Hangö. 

Hugo Lindgrens apotek i hörnet av Boulevarden och Vinkelgatan.
Till slut måste Boulevardens lindar nämnas. De är ju ännu unga träd. Någon har dock spikat plakat i dem, fastän det är förbjudet. Hoppas träden inte tar någon större skada av det här.
Nästa gång fortsätter vi längs Vinkelgatan tillbaka mot Östra hamnen.

Med solig hälsning
Laura Lotta Andersson
museichef