Till innehållet

Museiamanuensen berättar om Hangö museums salt- och pepparkarssamling.

I många av oss bor en liten samlare eller kanske också en stor samlare. Man kan samla i princip på vad som helst. Samlingarna kan vara riktigt udda men det kan också gå trender i samlandet. I slutet på 90-talet och början på 00-talet samlade mina skolkamrater på Pokémonkort, Spice Girls -kort och pogs. Just nu är Arabias Muminmuggar populära samlarobjekt. Andra samlarintressen är mera bestående, så som frimärken (filateli). Samlingar kan bestå av värdefulla objekt eller ha ett emotionellt värde. Vad samlar ni på?

Museer är experter på att samla på sig saker men i deras samlingar kan också finnas enskilda enheter – samlingar. Hangö museum äger en rätt stor samling salt- och pepparkar som har tillhört Hangöbon Hjördis Strandberg (16.11.1923–17.12.2006). Samlingen som består av ungefär 395 salt- och pepparkar donerades till Hangö museum efter hennes död. Karen är mycket varierande, vilket framgår av bilderna.

Jag kallar de här för de klassiska karen. Formen har inte ändrat mycket med åren. Det finns höga och låga, runda och kantiga, släta och räfflade. Ofta är det svårt att säga något om deras ursprung. Hjördis har ägt många sådana.

Hjördis Strandberg var född i Korsholm och flyttade som ung kvinna till Mariehamn, där hon arbetade i restaurangerna Miramar och Böndernas hus. På Åland träffade hon sin blivande man, sjökapten Erik Strandberg. Paret flyttade till Hangö 1956 när Erik anställdes som lots. De byggde ett hus som stod färdigt år 1957, och Hjördis arbetade som kioskförsäljerska i Strandbergs kiosk på Esplanaden. När Erik dog 2002 sålde Hjördis huset år 2004 och flyttade till servicehemmet Astrea.

I samlingen finns några handmålade träkar, som är väldigt vackra. Dessa exemplar har målats av Hangöbördige Susanne Wahlroos på 1990-talet.
Hjördis började samla på salt- och pepparkar efter att familjen hade flyttat till Hangö, och det syns också i samlingen att karen sträcker sig från 1950-talet till 2000-talet. Hon köpte karen själv men hennes släktingar och vänner brukade också hämta en stor del till henne till exempel som souvenirer från resor. Hon förvarade samlingen i en stor vitrin som stod i familjens vardagsrum. Hangö museum har också fått emotta vitrinen. Hittills hade Hjördis samling funnits inpaketerad i lådor i vårt lager i Kexen, men nu är det meningen att de skall ställas ut i sitt skåp i samlingsmagasin Leira.

Hjördis släkt och vänner köpte salt- och pepparkar till henne som souvenirer. Det märks att det har varit ett berest folk för i samlingen finns det exemplar till och med från Perth, Australien. Några inhemska exemplar är från Hangö, Helsingfors, Borgå, Nådendal och Åland. Här finns också ett set tillverkat av Finnair.

Mänsklighetens gemensamma historia med salt och peppar är lång och betydande. Salt (NaCl) är en mineral som är livsviktig för våra och alla djurs celler, blodtryck och nervsystem. Salt har också hjälpt oss förvara mat och förbättra smaken på den. Förr fick man salt från djurens blod men efter att människan började odla söktes salt från havsvatten, saltöknar och saltgruvor. Salt har i tiderna varit en värdefull lyxvara och gav under romartiden upphov till ordet salarium (lön) på latin, som sedan blev ”salary” på engelska.

I Hjördis samling finns också känd finsk design: Arabia, Aarikka och Pentik. Det päronformade karet är från Arabias serie Köökki, designad av Gunvor Olin-Grönqvist. Det kända blommönstret är målat i blått på vitt. Fågeln av trä har gjorts av Aarikka och musen härstammar från Pentik.

Några av mina personliga favoriter är gjorda av keramik. På en del finns det information om tillverkaren men inte på alla. Envalds Studio Seutulas har tillverkat ströarna med ansikten.
Saltets obestridbara partner i köket är pepparn. Peppar hör till kryddorna, och det som vi kallar kryddor är egentligen växters kemikaliska sätt att skrämma bort sina fiender. Kryddiga växter är giftiga för insekter och små djur, men i våra munnar ger de en intressant smak. Kemikalierna skyddar också växterna från röta. Peppar har använts i varma områden för att bevara kött och maskera smaken av dåligt kött. Pepparns vagga ligger i Kerala i Indien. Pepparn kom till Europa redan på 300-talet före Kristus och fördes sedan till den europeiska marknaden av araberna. Under medeltiden överkryddade de rika sin mat för att framhäva sin status. När portugisen Vasco da Gama på 1460-talet rundade Godahoppsudden och fann rutten till Indien kunde européerna få tag på kryddorna själv. Kryddhandeln dominerades av de olika ostindiska kompanierna, och handeln ledde till kolonisationen.

Tre stycken ströare tillverkade av den ryska porslinstillverkaren Lomonosov. Dessa dekorativa fåglar är säkert bekanta i mångas hem, och de säljs också flitigt på nätet för inte så stora summor.

På 1600-talet sägs det att solkungen Ludvig XIV inte ville överkrydda sin mat utan föredrog att bara krydda med salt och peppar. Det var i varje fall i det franska köket som salt och peppar etablerades som ett äkta par. Salt och peppar förvarades i öppna kar och det var först år 1911 som man kom på hur man kunde få saltet att sluta klumpa sig. Efter detta började saltströare tillverkas. Idag har intresset för olika slags kryddor blivit starkt igen, och i kryddskåpet finns mycket annat än bara salt och peppar. Kryddorna är ingen lyxvara. Endast saffran kan uppnå astronomiska kilopriser.

Sådana här kockar verkar ha varit populära på 1950- och 1960-talen. De kallas också för ”squeakers” eftersom de skall ha ett pipigt ljud när man svänger på dem. Om dessa verkligen piper har vi inte ännu testat.

Hjördis har inte varit ensam om att samla på salt- och pepparkar. Aune Paarman (1916-2013) samlade salt- och pepparkar från 1950- till 2000-talet. Hennes samling består av nästan 4000 kar från tiotals olika länder, och de finns nuförtiden i Imatras stadsmuseum.Eeva Aaltonen från Åbo har under 30 år samlat på sig 3000 saltkar. Hon var också bekant med Aune Paarman.

I samlingen finns det gott om roliga figurer och många av dem är djur. Här är några exemplar.

Aune Paaarman hade inspirerats av sin amerikanska brevvän, och i USA finns också de största salt- och pepparkarssamlarna. Intresset är så stort att man år 1983 grundade klubben the Salt Shaker Collectors Club som år 1987 blev två klubbar: the Novelty Salt and Pepper Shakers Club och the Antique Glass Salt and Sugar Shaker Club. The Novelty Salt and Pepper Shakers Club har medlemmar från 48 delstater samt från Kanada, Australien, Nya Zealand, Belgien, Tyskland och Nederländerna.  Medlemmarna samlas årligen och tävlar i olika klasser. Vad sägs om att tävla i vem som kan ställa ut sina ströare bäst eller vem som har pysslat ihop det bästa dioramat? Deltagarna tävlar också i vem som bäst kan klä ut sig om ett salt- eller pepparkar. På klubbens hemsida har medlemmarna tillträde till en stor databas över salt- och pepparkar.

Att tillverka salt- och pepparkar med humoristiska och fräcka motiv lär vara vanligt. I Hjördis samling finns inga wc-byttor men däremot olika kroppsdelar.

I USA, närmare bestämt i Gaitlingburg i Tennessee, finns också världens enda museum för salt- och pepparkar. Hemsidan berättar: ”When you find yourself in this part of the world stop by and see over 20,000 sets of Salt and Pepper Shakers from around the world, and a huge Pepper Mill collection!”. Den största samlingen salt- och pepparkar i USA och antagligen hela världen består förresten av 55 000 par, det vill säga 110 000 enskilda kar!

Kom ihåg att äta dina grönsaker, men krydda dem först!
Salt- och pepparkar verkar vara populära samlarobjekt eftersom de är billiga, de är trevligt små och de kan variera mycket i utseende. Man kan samla på vissa sorters kar eller helt enkelt på sådana som man tycker om. De ivrigaste samlar på precis allt. Vill du också börja samla på salt- och pepparkar? Kom då ihåg detta; Använd aldrig dina samlarobjekt! Saltet kan orsaka korrosion, och endast ögonen skall njuta av dem – inte smaklökarna.

Andra exempel ur samlingen.
Trevlig påsk och vår!

Museiamanuens Linda Svennblad

Läs mera om ämnet här:
BBC Ideas, A brief history of salt and pepper, 2020.
Eskola, Sinikka, Eevan intohimona suolasirottimet, Turku 2007.
FOX 8 News Cleveland, Salt & Pepper Shakers like you have never seen before, 2018.
It’s Okay to Be Smart, Why Salt & Pepper Ended Up On Every Table, 2016.
Kurlansky, Mark, Salt : en världshistoria, 2007.
Novelty Salt & Pepper Club, https://www.saltandpepperclub.com/.