Museiamanuensen berättar om Hangö museums salt- och pepparkarssamling.
I många av oss bor en liten samlare eller kanske också en stor samlare. Man kan samla i princip på vad som helst. Samlingarna kan vara riktigt udda men det kan också gå trender i samlandet. I slutet på 90-talet och början på 00-talet samlade mina skolkamrater på Pokémonkort, Spice Girls -kort och pogs. Just nu är Arabias Muminmuggar populära samlarobjekt. Andra samlarintressen är mera bestående, så som frimärken (filateli). Samlingar kan bestå av värdefulla objekt eller ha ett emotionellt värde. Vad samlar ni på?
Museer är experter på att samla på sig saker men i deras samlingar kan också finnas enskilda enheter – samlingar. Hangö museum äger en rätt stor samling salt- och pepparkar som har tillhört Hangöbon Hjördis Strandberg (16.11.1923–17.12.2006). Samlingen som består av ungefär 395 salt- och pepparkar donerades till Hangö museum efter hennes död. Karen är mycket varierande, vilket framgår av bilderna.
![](https://hanko.fi/wp-content/uploads/2023/12/klassiker.jpg)
Hjördis Strandberg var född i Korsholm och flyttade som ung kvinna till Mariehamn, där hon arbetade i restaurangerna Miramar och Böndernas hus. På Åland träffade hon sin blivande man, sjökapten Erik Strandberg. Paret flyttade till Hangö 1956 när Erik anställdes som lots. De byggde ett hus som stod färdigt år 1957, och Hjördis arbetade som kioskförsäljerska i Strandbergs kiosk på Esplanaden. När Erik dog 2002 sålde Hjördis huset år 2004 och flyttade till servicehemmet Astrea.
![](https://hanko.fi/wp-content/uploads/2023/12/susanne.jpg)
![](https://hanko.fi/wp-content/uploads/2023/12/souvenirer.jpg)
Mänsklighetens gemensamma historia med salt och peppar är lång och betydande. Salt (NaCl) är en mineral som är livsviktig för våra och alla djurs celler, blodtryck och nervsystem. Salt har också hjälpt oss förvara mat och förbättra smaken på den. Förr fick man salt från djurens blod men efter att människan började odla söktes salt från havsvatten, saltöknar och saltgruvor. Salt har i tiderna varit en värdefull lyxvara och gav under romartiden upphov till ordet salarium (lön) på latin, som sedan blev ”salary” på engelska.
![](https://hanko.fi/wp-content/uploads/2023/12/design.jpg)
![](https://hanko.fi/wp-content/uploads/2023/12/keramik.jpg)
![](https://hanko.fi/wp-content/uploads/2023/12/11771.jpg)
På 1600-talet sägs det att solkungen Ludvig XIV inte ville överkrydda sin mat utan föredrog att bara krydda med salt och peppar. Det var i varje fall i det franska köket som salt och peppar etablerades som ett äkta par. Salt och peppar förvarades i öppna kar och det var först år 1911 som man kom på hur man kunde få saltet att sluta klumpa sig. Efter detta började saltströare tillverkas. Idag har intresset för olika slags kryddor blivit starkt igen, och i kryddskåpet finns mycket annat än bara salt och peppar. Kryddorna är ingen lyxvara. Endast saffran kan uppnå astronomiska kilopriser.
![](https://hanko.fi/wp-content/uploads/2023/12/kockar.jpg)
Hjördis har inte varit ensam om att samla på salt- och pepparkar. Aune Paarman (1916-2013) samlade salt- och pepparkar från 1950- till 2000-talet. Hennes samling består av nästan 4000 kar från tiotals olika länder, och de finns nuförtiden i Imatras stadsmuseum.Eeva Aaltonen från Åbo har under 30 år samlat på sig 3000 saltkar. Hon var också bekant med Aune Paarman.
![](https://hanko.fi/wp-content/uploads/2023/12/figurer.jpg)
Aune Paaarman hade inspirerats av sin amerikanska brevvän, och i USA finns också de största salt- och pepparkarssamlarna. Intresset är så stort att man år 1983 grundade klubben the Salt Shaker Collectors Club som år 1987 blev två klubbar: the Novelty Salt and Pepper Shakers Club och the Antique Glass Salt and Sugar Shaker Club. The Novelty Salt and Pepper Shakers Club har medlemmar från 48 delstater samt från Kanada, Australien, Nya Zealand, Belgien, Tyskland och Nederländerna. Medlemmarna samlas årligen och tävlar i olika klasser. Vad sägs om att tävla i vem som kan ställa ut sina ströare bäst eller vem som har pysslat ihop det bästa dioramat? Deltagarna tävlar också i vem som bäst kan klä ut sig om ett salt- eller pepparkar. På klubbens hemsida har medlemmarna tillträde till en stor databas över salt- och pepparkar.
![](https://hanko.fi/wp-content/uploads/2023/12/kropp.jpg)
I USA, närmare bestämt i Gaitlingburg i Tennessee, finns också världens enda museum för salt- och pepparkar. Hemsidan berättar: ”When you find yourself in this part of the world stop by and see over 20,000 sets of Salt and Pepper Shakers from around the world, and a huge Pepper Mill collection!”. Den största samlingen salt- och pepparkar i USA och antagligen hela världen består förresten av 55 000 par, det vill säga 110 000 enskilda kar!
![](https://hanko.fi/wp-content/uploads/2023/12/gronsaker.jpg)
![](https://hanko.fi/wp-content/uploads/2023/12/olikasorters.jpg)
Museiamanuens Linda Svennblad
Läs mera om ämnet här:
BBC Ideas, A brief history of salt and pepper, 2020.
Eskola, Sinikka, Eevan intohimona suolasirottimet, Turku 2007.
FOX 8 News Cleveland, Salt & Pepper Shakers like you have never seen before, 2018.
It’s Okay to Be Smart, Why Salt & Pepper Ended Up On Every Table, 2016.
Kurlansky, Mark, Salt : en världshistoria, 2007.
Novelty Salt & Pepper Club, https://www.saltandpepperclub.com/.