Till innehållet

I Hangö har det genom tiderna fotograferats ganska ivrigt, och som tur är för oss så har vissa platser alltid hört till fotografernas favoriter. Genom att se på de här fotografierna kan vi granska stadens utveckling nästan från dess grundande tills idag.

Ett av de mest fotograferade ställen är hörnet av Boulevarden och Rådhustorget, där Berggatans början också befinner sig. I bilden nedan, från 1890-talets början, ser vi klart att staden består av låga byggnader av trä, och att tomten där det kommande stadshuset planerats att bygga är mestadels tom ännu.

Början på 1890-talet.
Nästa bild härifrån kommer från mitten på 1920-talet då stadshuset bygge hade just påbörjats. Träden längs med Boulevarden har hunnit växa en aning och i bakgrunden ser vi Societetshuset, nuvarande hotell Regatta, som höjer sig över de mindre träbyggnaderna. Brandstationen har fått ge plats och har flyttats till början av Kadermogatan.

Stadshuset byggs 1925
I nästa bild befinner vi oss redan på 1930-talet senare hälft. Här ser vi förkrigstida Hangös paradbild. I centrum står stadshuset kyrkan och vattentornet, samt den växande småstaden som breder sig ut runt dem. Den här bilden är fylld av hopp och tro på framtiden, som säkert skulle vara lysande.

Hangö på 1930-talet.
Tyvärr bröt vinterkriget ut och man var tvungen att evakuera Hangö. När den sovjetiska arrendetiden tog slut i förväg var det olyckligt att upptäcka att stadshuset inte klarat sig undan arrendatorernas aggressioner. En stor ruinhög väntade på de återvändande hangöborna, vilket var fallet med många andra byggnader också.

Stadshusets ruiner våren 1942.
Det nya stadshuset stod klart redan år 1951, och bredvid den det nya vattentornet, men kyrkan var ännu i sin gamla skrud. Överlag syns krigets spår i stadsbilden klart i form av tomma tomter som ännu inte fått nya byggnader.

Hangö centrum i början av 1950-talet.
I början av 1960-talet var sedan också kyrkans yttre förnyat, men tomma tomter fanns ännu kvar i centrum. Det gamla polishusets tomt bakom stadshuset på Boulevarden gapar tom, och tomten vid hörnet av Boulevarden och Vinkelgatan har antagit en mera naturnära form. Åtminstone har ett Arava höghus byggts mittemot stadshuset på Boulevarden.

Hangö i början av 1960-talet.
Nuförtiden börjar centrum vara ganska fullbyggt, men man kan nog känna igen de gamla bilderna från den här lite nyare, och genom den här bildserien kan man se hur Hangö centrum levt genom tiderna. Ännu kan man se några kännetecken från det gamla Hangö, men mycket nytt och fint har också kommit hit.

Hangö på 2010-talet.

Trevlig fortsättning på vintern,
Kim Kidron
Museimästare, Hangö museum