Till innehållet

En tidsportal har öppnat sig på Berggatan. Museipersonalen är på plats och leder dig med på en tidsresa till Hangö 1920.

Den 23 december 2020. Ett mystiskt sken sprider sig över Berggatan. Två perfekta, blanka monoliter har uppenbarat sig framför Kino Olympia, och mellan dem exploderar luften i ljus och rörelse. Det ser ut som en port. Många har samlats på Berggatan, och foton sprider sig över nätet. Butiksägarna sticker ut sina huvuden för att se vad som stjäl uppmärksamheten från julhandeln. Museipersonalen har också kallats på plats.  Är det sant som de säger? Hörs det verkligen röster från andra sidan? Gamla och försvunna ljud.

Vi fattar ett djärvt beslut. Vi stiger in genom portalen.

Berggatan på 1930-talet.
Världen virvlar runt kring oss. Berggatan försvinner och byggs upp på nytt. När våra fötter får grepp om marken kantas gatan av trähus i ljusa färger. Vi känner förstås igen platsen. Så här såg Berggatan ut före vinter- och fortsättningskriget. Skyltfönstren skvallrar om att det är jultider. Ja, den 23 december 1920 upplyser en vänlig herre. Portalen har slutit sig bakom oss.

Vi ser genast att julbrådskan inte är någon ny uppfinning. Hangöborna ilar från affär till affär i jakt på perfekta och förmånliga julklappar. Vi följer dem i spåren. Museipersonalen har alltid ett mål i sinnet: att dokumentera. Kameran är med, och jag höjer den för att ta det första fotot. Det hörs ett sorgligt ljud från kameran, och den blir mörk. Kortslutning…

Karta över centrum baserad på stadsplanen från 1909. Husen utmärkta på ett ungefär.

Berggatan 11 ligger närmast oss. Idag finns här ett rappat hus med blomaffären Happy Flower och Kino Olympia. Tillbaka i år 1920 besöker vi cigarraffären Rex med ”de bästa julcigarrer[na]” samt Hangö Kemikaliehandel och Guldsmed Fältmarsch.

”Julklappsbesöket löser lättast den, som vänder sig till Hangö Kemikalie” får vi höra av expediten. Luften är tjock av olika slags dofter för här säljs franska, svenska och finska parfymer och Eau de Cologne och dessutom pomeransskal, kanelpulver och sötmandel. ”Med mera, med mera!” skrattar expediten nöjt.

Anders Johan Fältmarschs (1880–1945) affär Hangö Nya Guldsmedsaffär finns i samma hus. Han har något speciellt till salu i år: en teater-prisma-binokel.

Ett skedetui från Anders Fältmarsch guldsmedsaffär.

På det här fotot har vi till vänster Berggatan 7, idag Vonnes interior. Bakom det Berggatan 9. Hörnhuset på höger sida är Berggatan 8.
Mitt emot, på Berggatan 8, har vi ett hus med E. C. Lillbergs Skoaffär och Hangö Bokbind. & Pappershandel. I Lillbergs affär hittar vi inte Emil Conrad (1865–1912) utan hans änka Hilda Eufemia (f. 1869), som har haft hand om affären sedan mannens död 1912. Hon säljer tyg- och lackkängor, herrskor, överskor, damasker och tofflor för damer.

Vi tittar in i pappershandelns julutställning. Man kan köpa tavlor, stafflier, papetterier… ”Vad är det?” Pappersvaror förstås! Här finns också sällskapsspel, leksaker, ramar och jul- och nyårskort. Granne till pappershandeln och skoaffären finns Hangö Kostym- & Skohandel på Berggatan 12.

Berggatan 9 som ligger i hörnet av Berggatan och Torngatan, där som Alko byggde sitt hus efter krigen, inrymmer Ekeboms diversehandel och Gösta Forsströms sko- och galoschaffär – redan den tredje skoaffären som vi stött på! Ekebom säljer förresten också stövlar och galoscher. Gösta Forsström också en telefon till salu – med ledning och allt!

Huset till vänster är affärshuset vid Berggatan 15–17. På höger sida skymtar ett hörnhus, och det är samma hus som Foto Art Deco finns i idag (Bangatan 9).
På Berggatan 15–17 finns ett stiligt affärshus med flera olika butiker. Skyltfönstren är stora. I våra dagar står där ett hus som också har flera affärer i bottenvåningen – bl.a. Sture Lagerroos guldsmedsaffär.

Vi stiger in i Axel Blomqvists (1865–1915) affär och tas emot av hans fru Aina Emilia. Hon är i 30-årsåldern och är butikens föreståndare. Här finns skodon för damer, herrar och barn, berättar hon. Även kängor med låga klackar passande för äldre damer. ”Nyttiga julgåvor!” framhäver hon. Ivar Mietala har en skomakeriverkstad i samma lokal.

Urmakaren Einar Leonard Leivo säljer inte bara olika slags ur utan också urkedjor, medaljonger, glasögon, munspel och ficklampor. Affärerna går ganska bra, tycker han, men vi har läst att han kommer att gå i konkurs om 5 år.

Glasögonfodral från E. L. Leivos affär.

Fru M. Löfström säljer lite allt möjligt i sin affär. För barnen hittar vi olika slags leksaker, bl.a. Marthadockor i många olika storlekar. Här finns också strumpor, yllejacketter, hemstickade underkläder samt näsdukar. Även en begagnad manskostym är till salu.

Till näst följer vi våra näsor till Axel Liljefors affär. Här finns allt för julbordet! Skinkor – både rökta och kokta, korvar, ost, smör, delikatessill, bruna bönor, ägg! Inte så konstig mat jämfört med 2020.

Första övergången efter kriget och före bron byggdes.

Vi strosar vidare neråt gatan. Framför oss finns ingen bro – ja, det finns det ju inte nu heller. Man kan korsa järnvägen och precis på andra sidan står Villa Alku. Vi tittar in i O. Nybergs affär på Berggatan 18. Han säljer bland annat julpynt: julgransflaggor och glitter. Jag kan inte heller låta bli att prova ett par vantar eller känna på ett vadderat sängtäcke.  Vi berättar för Nyberg att vi dokumenterar butikerna i området. ”Glöm ej att man köper billigt julklappar hos O. Nyberg”, påminner han. Museichefen antecknar.

Det börjar skymma men vi tar ännu en sväng till Bangatan. På Bangatan 2 säljer Nordlund Singersymaskiner med tillbehör, och hos guldsmeden Karl Öhberg på Bangatan 23 bländas vi av hans vackra smycken med briljanter.

En ringask från Karl Öhberg, Hangö.

Vitrinerna från Öhbergs affär väntar i Kexen på flytten till samlingsmagasinet Leira.

Vi har inte hunnit besöka alla affärer än, men mörkret faller över Hangö, och vi har börjat sakna vår egen tid. Just då lyser Berggatan upp igen i samma exploderande ljus som tidigare. Vi skyndar oss dit. Portalen har öppnats igen. Vi tittar en sista gång bakom oss och stiger över till vår egen tid.

*
Det här blogginlägget baserar sig på annonser i tidningen Hangö från december 1920 och den förträffliga boken I en ärad allmänhets höga åtanke, utgiven av Sällskapet för släkt- och hembygdsforskning i Hangö r.f. Bilderna är ur Hangö museums samlingar. Historia blir lätt ett uppräknande av fakta och på det här sättet ville jag levandegöra stadsbilden från 1920.  Det visade sig att julklapparna inte skiljde sig mycket från nutidens gåvor: kläder, leksaker, pynt, kosmetik med mera. Det var också roligt att möta flera kvinnliga föreståndare i affärerna.

Det här är också en hänvisning till vår nutidsdokumentering av Berggatan denna höst. Mystiska monoliter har figurerat i nyheterna den senaste tiden, och vår kamera fick verkligen kortslutning för ett par veckor sedan.

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett bättre nytt år!
Linda Svennblad, museiamanuens.

Läs mera:
Sällskapet för släkt- och hembygdsforskning i Hangö r.f., I en ärad
allmänhets höga åtanke. Handel i Hangö fram till första världskrigets
utbrott
, Helsingfors 2017.
Tidningen Hangö från december 1920.