Till innehållet

Symiblogg 20, 10/2020, Användning av antimikrobiella läkemedel är måttlig i Finland

Blogg 15.10.2020

Enligt de europeiska rapporter som publiceras sedan år 2010 är försäljningen av antimikrobiella läkemedel till produktionsdjur väldigt måttlig i Finland. Skillnaden i totalkonsumtionen mellan extrempunkterna är till och med hundrafaldig. Andelen av antimikrobiella läkemedel som är kritiskt viktiga i humanmedicin ligger på liten nivå i Finland. Detta är viktigt, föratt utveckling av nya mediciner är jätte långsamt och resistentfaktorerna är gemensamma för djur och människor

I Finland föredras individuell läkemedelsbehandling, medan i Europa största delen av de antimikrobiella läkemedlen gavs till djurgrupper i foder eller dricksvatten . 

Användningen av antimikrobiella läkemedel på djur har varit strikt reglerad i många decennier. I Finland är antimikrobiella läkemedel receptbelagda mediciner. Veterinären måste undersöka djuret, för att kunna skriva recept på antibiotika. De nya föreskrifterna förbjuder också användning av antimikrobiella läkemedel i förebyggande syfte utan veterinärmedicinsk grund. I Finland avstod man frivilligt från tillväxtfrämjande användning av antimikrobiella läkemedel redan år 1996. I EU förbjöds användningen först år 2006. I USA pågår övergångsperioden för att avsluta användningen av tillväxtfrämjare ännu. I vissa länder är det fortfarande tillåtet att kompensera problem i djurhållning med antibiotika, tex svinen som har för litet utrymme biter varandras svansar. Detta orsakar infektioner, som förebyggs och sköts med antibiotika. Amputering av svansar är en möjlig alternativ i några länder fortfarande. I Finland krävs större utrymmen för svinen och det har löst problemet.

I Finland har man satsat på handledning för att säkra behärskad användning av antimikrobiella läkemedel på djur. En stark författningsgrund och målmedveten handledning samt insatser på hälsovård av produktionsdjur och förebyggande av smittsamma djursjukdomar har med andra ord gett resultat. Användningen av antimikrobiella läkemedel på produktionsdjur är väldigt måttlig i Finland ur ett internationellt perspektiv.

Tilläggsläsning för den intresserade finns t.ex. på  Naturresursinstitutet Luke(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst) och på Djurens hälsa ETT r.f (antibiotika-artikel på finska, men material på svenska finns)(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst).

Hanna Knaapinen
Skribenten är stadsveterinär, som är bekymrad över bakteriernas resistenssituation i världen.

Aktuellt