Till innehållet

Arbetet i vårt föremålslager fortsätter, och vi har träffat på många spännande föremål. En av de senaste genomgångna samlingarna har tillhört en plåtslagarfamilj i Hangö.

Einar Adalbert Sandberg föddes den 13 september 1885, i Mariefors (Kellokoski) i Träskända. Träskända ligger 38 kilometer norr om Helsingfors och var vid Einars födsel en by som inte långt tidigare, år 1862, hade upplevt Helsingfors–Tavastehus -järnvägens ankomst och nu lockade till sig nya invånare med sin småskaliga industri. Det låter ju nästan som Hangö. I Mariefors fanns ett järnbruk.

Knoster är ett viktigt verktyg för plåtslagaren.

I samlingarna finns flera slags hammare. Här är ett knoster som används mycket i plåtslagararbetet.
Einars far, Albert Sandberg (1860–1898) var skräddare och hemma från Mäkelä i Tusby. Släkten hade bott i området i flera generationer. Einars mamma hette Amanda Eleonora Österholm (1862–1902) och föddes i Helsingfors. Vid något skede flyttade familjen till Västanfjärd, men tyvärr dog Einars föräldrar och morfar tidigt. 16 år gamla Einar och hans syskon togs antagligen om hand av sin mormor. Einar blev lärling i Lojo och senare plåtslagsmästare i Helsingfors. Einar flyttade till Lojo år 1907 och träffade sin blivande fru Helmi Aina Wilhelmina Lindström från Helsingfors (1886–1956). Förlovningen annonserades stor i de största tidningarna, och de gifte sig samma år i juli. De fick sex barn.

Falstång för uppvikning av plåt.

Familjen blev inte kvar i Lojo utan flyttade nästa år till Hangö – till Wikströms gård vid sjukhusberget. Här grundade Einar ett plåtslageri tillsammans med Helmis bror, Johan Hjalmar Ferdinand Lindström (1888–1918). Hangö var en stad med ljus framtid men tyvärr mörknade molnen över Europa. Det första världskriget bröt ut 1914, och Einar flyttade till Petrograd (St. Petersburg) – kanske efter arbete. Han återvände till Hangö efter kriget och började tillverka kakelugnar som de blev hans främsta produkter. Einar tillverkade också stuprör, stuprännor, plåttak och förtennade kaffepannor.

Arbetshandske av läder.

Einar byggde ett egnahemshus vid Ängsgatan 39 år 1924 och på gården fanns också hans verkstad. Huset brann under kriget, men har återuppbyggts. Familjens söner fortsatte i faderns fotspår och verkstaden utvidgades.

Det nya vattentornet stod färdigt 1943. Upptill syns Sandbergs fisk. SA-kuva.

Einar utförde många stora arbeten i staden. Bland annat förnyade han kyrktaket och Smörmagasinets tak tillsammans med sina söner efter kriget. Det är också han som har tillverkat vattentornets 3 meter långa vindflöjel som ser ut som en fisk. Tyvärr drabbades Einar av en hjärnblödning i samband med arbetet på Lundells diversehandels tak på Esplanaden. Då var han redan 80 år gammal och arbetade ännu! På fritiden var Einar en aktiv seglare och var med och grundade Hangö udds segelsällskap (HUS).

 

Städ.

I samlingen finns drygt 70 föremål från Sandbergs och de flesta är verktyg: olika slags hammaren, skiftnycklar, tänger mm.  Föremålen kan vara både från Einars tid och från tiden efter hans död då Nils fortsatte som plåtslagare. Museet fick donationen år 2000.
 

Några föremål till: drivhammare, tång, kofot, bågfil, mått och stålsiffror.
Hösthälsningar,
Linda Svennblad, museiamanuens