Till innehållet

Under årens lopp har Hangö museum fått ta emot en del föremål som har hittats i Hangö antingen i jorden eller i havet. Oftast vet man inte så mycket om dessa föremål, men det finns också undantag.

Människan är bra på att tappa bort sina ägodelar. Det kan finnas många orsaker till att något försvinner. Den största delen av borttappade föremål hittas säkert aldrig, men en del ser dagens ljus igen efter en kort eller en mycket lång tid. Kanske har du också gjort något fynd? Du har arbetat i trädgården och slagit emot något hårt med spaden. Ur jorden har du lyft en del av ett gammalt verktyg eller en skärva av en kaffekopp. Dessa fynd bär vittne om att någon annan har varit här före oss. Någon har brukat samma jord eller druckit kaffe på samma gård.

Den här mycket rostiga kniven hittades vid gamla brandstationen i samband med gatuarbete år 1971. Kniven är inte gammal, kanske från början av 1900-talet.

En del av ett kruthorn med en bild av en jägare med hund. Föremålet har hittats på Kråkudden år 1994 och är enligt uppgifter från 1700-talet.

Conrad Appelgrens donation.

Conrad Appelgren (1834–1920) var aktivt med i grundandet av Hangö museum och även annars intresserad av lokalhistoria och museiverksamhet på ett nationellt plan. I museets samlingar finns en cigarettask som inte innehåller cigaretter utan människotänder och uniformsknappar. I asken finns också ett brev som Conrad har skrivit:

Tänder och militärknappar. Tänderna tagna från marken invid en synaktligen ung [?] dödskalle å sandåsen vid Tulludden, där under 1854 års krig Engelsmännen hade Lasarett. Flere personer  skola begrafvits å åsen vid Tulludden. Knapparna lågo invid dödskallen. Dödskallen nedmyllade jag på samma ställe, under jordytan. Appelgren.

Kriget i fråga var Krimkriget som utspelades 1853-1856 mellan Ryssland och alliansen mellan det Osmanska väldet, Storbritannien, Frankrike och Sardinien. För Hangöuddsborna kom kriget väldigt nära 20-22 maj 1855, när engelsmännen först tillfångatog en kapten Lundström med son och sedan drabbade samman med ryska soldater vid dagens Västra hamnen. Det har inte bekräftats att tänderna och knapparna verkligen är från denna tid.
 

En tubkikare, stolsdel, pipa och porslinskanna.

  

Funna föremål är också en essentiell del av vår utställning ”Skatter Ur Havets Djup” eftersom en stor del av föremålen har bärgats från havet. En del av föremålen härstammar från vraket av den skotska barken Conservativ som sjönk utanför Garpen den 25 oktober 1847. Aqua Divers Club från Hangö lyfte föremålen på slutet av 1960-talet och donerade dem till museet. Bland med föremålen finns porslin, glasflaskor, pipor, vrakdelar mm. Föremålen ger en bild av sin samtid och sjömännens liv.

Joachims flaskpost.

Vad är då skillnaden mellan skräp och skatter? Alla tidigare nämnda föremål har lämnats efter av människan som skräp i naturen. Nedskräpning är inget nytt fenomen men föremålens material har förändrats. Förr gjordes föremål av metall, trä, glas, olika tyger och annat. Dagens plastföremål blir mikroplast, som sugs upp i naturens kretsgång – inte för att förglömma allt annat gift som frigörs.

Inkeri Pekkanen städar mycket flitigt skärgårdens stränder både utanför Hangö och på andra områden i Östersjön. Den 30 mars 2019 besökte hon ön Norra Klippingen nordväst om Tulludden och hittade en helt vanlig plastflaska. Korken var tejpad för innanför fanns en lapp med ett meddelande:

My name is Joachim Ahlén. I’m
twelve years old.
I was born in Örebro, but now I live
in Gotland. Gotland is an island, the biggest in Sweden.
My Family is good.
I live with my mother end my father
and my two brothers. I have no pets but
I want to buy a dog.
My favorite hobbies are football and floor ball and skiing.
I have a computer.

Hon tog kontakt med Joachim som bor i Örebro och flera tidningar skrev om fyndet. Efter detta har Inkeri hittat flera flaskor med meddelanden, fastän de nog är ovanliga fynd. Joachims flaskpost var också en del av vår utställning ”Hangö udds förunderliga natur” 2019-2020 och nu finns den i våra samlingar. Flaskposten berättar om vår tid och om de problem vi måste lösa.

Ha en trevlig fortsättning på augusti!
museiamanuens Linda Svennblad

Läs mera om flaskposten:

HBL, 6.4.2019.
Hela Gotland, 6.4.2019
Västra Nyland, 6.4.2019.