Till innehållet

Museiamaneunsen berättar hur utställningen ”Skatter ur Havets Djup” tog form.

I årets utställning (Skatter ur Havets Djup) ville vi förändra
utställningsutrymmets stämning. Vi ville skapa en undervattensatmosfär.

Den första planen.

Den första planen såg ut så här. Färgen blå dominerade.

Foto: Riikka Tevali, Jesse Jokinen och Riikka Tevali. Project Baltacar.
När vi fick det fina fotomaterialet från Project Baltacar
slog det oss att det inte alls är blått under ytan utan alldeles grönt och dimmigt! Dessa tre bilder blev mina viktigaste inspirationskällor.

Version 1.

Vi kläckte idéen att ett vrak skulle vara avbildat på bakgrundsbilden. Den första versionen blev för mörk, men den visade att idéen kunde fungera.

Version 2.

I den andra versionen var bakgrunden ljusare och det kändes att vi var på väg åt rätt håll. I det här fotot är alla väggar likadana. En digital skiss har klistrats på ett digitalt foto. Före coronaepidemin var det också meningen att det skulle finnas en lekhörna i utställningen, men tyvärr är smittorisken för stor.

Den slutliga versionens skiss.

Här har jag testat den slutliga versionens skiss och också lagt till två testkunder för att se att höjden är bra. Efter detta följde en hel del ritas. Jag bekantade mig med Project Baltacars videomaterial för att få en känsla av hur ett vrak ser ut.

Version 3.

I den slutliga versionen är alla väggar unika, och tillsammans formar de ett vrak. Här kan ni se utställnningens bakre vägg och en detalj från den. I utställningsutrymmet finns två fönster som fungerar som vitriner. På de ställena har vi klippt ut öppningar i tyget. Jag försökte hålla bilden så enkel som möjligt eftersom filen var så stor att en stor del av tiden gick åt till att vänta på att programmet laddade. Jag valde några nyanser av grönt som jag höll mig till för att få en enhetlig bakgrund.

Den färdiga utställningen.

Ha en riktigt skön sommar och välkomna till vår utställning! Kom också ihåg att kolla våra Uppgifter. Vi publicerar en ny varje vecka nu under sommaren. Där finns mycket roligt för familjens små.

museiamaneuns Linda Svennblad