Till innehållet

Katalogiseringsarbetet kan lätt bli mekaniskt. Föremålen är så många att man inte hinner stanna upp och fördjupa sig. Förutom nu! Nu skall vi möta några forna Hangöbor.

Nikolaj Jakobsson

26.2.1855–17.6.1926

Den första juni 1891 öppnade fältskären och barberaren Nikolaj Jakobsson en rakstuga eller coiffeur på Boulevardsgatan 7 (Boulevarden). Jakobsson var född på Skatudden i Helsingfors, men hade flyttat till Ekenäs och hade också en rakstuga där. Jakobsson hyrde också ut peruker och lösskägg till maskeradbruk. Nästa år flyttade rakstugan till Bangatan 25, och redan samma år övertogs salongen av Karl Fallenius som var endast 18 år gammal.

Karl Alfred Fallenius

6.3.1874–12.8.1903

Karl Alfred Fallenius föddes år 1874 i Helsingfors. Där gick han i skolan och skaffade sig sitt yrke. Han hann också arbeta på flera raksalonger innan han flyttade till Hangö. Hangö var under den här tiden en ung och attraktiv stad som präglades mera av inflyttning än av utflyttning. I Hangö tog Fallenius över Jakobssons raksalong för att ”idka barberareyrket äfven som handel med herrartiklar”. Rak- och Frisersalongen flyttade till Boulevardsgatan 14 samma år, och nästa år flyttade den till hörnet av Vinkelgatan och Boulevardsgatan. 1896 var det dags igen, och nu gick flytten till Boulevardsgatan 14. 1893 gifte sig Fallenius med Elin Irene Lundmark (7.6.1875 – 23.1.1949) från Hangö.

Fallenius varusortiment växte kraftigt med åren. Här kunde den moderiktiga mannen men även kvinnan finna allt hen önskade sig. Här fanns kravatter, handskar och hattar. I montrarna och på hyllorna fanns parfymer, tvålar och andra varor i nätta förpackningar. Ja, varorna var så många att de staplades på varandra under borden och ovanpå skåpen. Fallenius sålde också bildkort med Hangömotiv – dem ser du framställda på en ställning i mitten av bilden.

Karl Fallenius affär i början på 1900-talet.

I Hangö museums samlingar finns några föremål som ursprungligen ingick i Fallenius sortiment: damhandskar, stärkta löskragar, brösttyg och spännen.

Isättning för mansdräkt.

Damhandskar av bomull. För sommarbruk.

Stärkta kragar för damer. Kanske för sorgetid.

Ett handskmåttband från Karl eller Elins Fallenius tid som ägare.

Tyvärr dog Karl Fallenius redan 1903, endast 29 år gammal. Han hade gjort sig omtyckt i staden, och många vackra ord sades om honom på begravningen. Hjalmar Braxén, som jag nämnde i ett tidigare blogginlägg, ledde en sångkör. På plats var också operasångaren Hjalmar Frey och kompositören Edvin Weidenbrück som uruppförde ett stycke. Båda brukade hålla konserter i Hangö under badhussäsongen.

Elin Irene Fallenius

7.6.1875–23.1.1949

Karl Fallenius gifte sig med Hangöbon Elin Lundmark år 1893. Efter Karl Fallenius död övergick affären till Elin Lundmarks ägo.  Nu kallade hon den för en Barberare- och Ekiperingsaffär och satsade mera på kläder än förr. Elin gifte som sig med Leopold Sandberg år 1910. Hangö museum har textilier som har tillhört Elin: nattlinnen, bysthållare, underklänningar, löskragar och en isättning. De flesta är sydda av bomullstyg och ofta dekorerade med vackra spetsar och pärlemorknappar.

Elin Sandbergs nattlinne med initialerna ES broderade i rosa.

Bysthållare.

 

Anian Arvid Österlund

1882–1980

Anian Österlund köpte rak- och frisersalongen av paret Sandberg år 1914. Han innehade affären ända fram till 1964. I september 1918 gifte han sig med butiksbiträdet Ida Charlotta Sjöholm. Anian Österlund var aktiv inom staden och medlem i många föreningar. Han var en ivrig amatörskådespelare.

Anian Österlund nere till höger.

Anian Österlund stängde sin affär 1964 och donerade föremål från sin salong till museet. Han hade också tidigare donerat föremål till museet.

Hårborste för huvudmassage.

Hårsax.

Elektrisk hårkam.

Skylt.

Ha en trevlig början på sommaren!
Linda Svennblad

museiammanuens

Här kan du läsa mera om ämnet:
Ekström Söderlund, Birgitta, Hangö museums historia 1909-2009, Helsingfors 2009.
Hemvännen: evangelisk veckotidning för folket, 1.9.1903, s. 135.
Patokorpi, Lassi, Irtokauluksia naisille Hangon museon kokoelmista, https://vaatturitietokanta.com/2018/06/05/irtokauluksia-naisille-hangon-museon-kokoelmista/, 5.6.2018.
Patokorpi, Lassi, Kläder ur Hangö museums samlingar, Helsingfors 2019.
Sällskapet för släkt- och hembygdsforskning i Hangö r.f., I en ärad
allmänhets höga åtanke. Handel i Hangö fram till första världskrigets
utbrott
, Helsingfors 2017.