Till innehållet

Symiblogg 34c, 12/2021: Förpackningsmärkningar, del 3/3 – Het på gröten?

Blogg 20.12.2021

Sakta i backarna. Bra planerat är mera än hälften gjort vad kommer till förpackningsmärkningar. I den tredelade bloggen reflekterar jag över varför och hur du som kock, bagare eller privat person ska ha förpackningsmärkningarna rätta på en gång.

Nu när vi betat av en del bakgrund och några fallgropar i tidigare blogginläggen kan vi börja fundera på hur du bäst ska gå tillväga för att kunna släppa din produkt med lagenliga och proffsiga förpackningsmärkningar ut på marknaden.

Här listar jag lite riktlinjer för hur du kan gå tillväga (i stora drag):

  • Ta reda på de allmänna förpackningsmärkningarna som ska ges om varje produkt: detta innefattar bland annat namn på produkten, ingredienserna (obs! allergenerna ska framhävas), produktens mängd/vikt, tillverkarens kontaktuppgifter och så vidare. 
  • Utred eventuella övriga obligatoriska märkningar, som är produktspecifika eller till exempel beroende av om du säljer produkten nedfryst. 
  • Överväg noga innan du använder de frivilliga påståendena som bland annat ”mjölkfri” eller ”glutenfri”. Att baka glutenfritt är inte riskfritt, särskilt om du även hanterar vetemjöl i samma tillagningsutrymmen.
  • Fundera noga på design och layout av förpackningen. Beakta att förpackningsmärkningarna i tvåspråkiga kommuner ska rymmas både svenska och finska. Texterna måste också vara tydliga och läsbara.
  • Var noga med marknadsföringskanalerna, till exempel sociala medier. Behöver livsmedelsinformationen framgå redan där? Håll dig till korrekt information i all livsmedelsmarknadsföring.  
  • Konsultera en konsult vid behov. En hälsoinspektör kan ge råd, men kan inte agera som konsult. 

Jag hoppas jag svarade på några av dina frågor, men jag antar att du nu har desto flera? Jag listar några lästips åt dig längre ned.

Kom ihåg att höra av dig till oss hälsoinspektörer, när du beslutat dig för att inleda livsmedelsförsäljning (gärna 4 rejäla veckor innan). Vi hjälper dig att överväga om det är frågan om anmälningspliktig verksamhet eller inte. 

Lycka till och God Jul!

Henna Björkqvist

Skribenten är hälsoinspektör och konsument, som kritiskt granskar förpackningsmärkningar och marknadsföringen av livsmedel

Aktuellt