Siirry sisältöön

Symiblogi 34c, 12/2021: Pakkausmerkinnät, osa 3/3 – Tulipalokiire?

Blogit 20.12.2021

Hiljaa hyvää tulee. Pakkausmerkintöjen kanssa tulet huomaamaan, että hyvin suunniteltu on todellakin puoliksi tehty. Kolmeosaisessa blogikirjoituksessani käsittelen miten sinä kokkina, leipurina tai yksityishenkilönä onnistuisit pakkausmerkinnöissä jo ensikertalaisena.

Nyt kun olemme puineet hieman taustaa ja joitakin sudenkuoppia aiemmissa blogikirjoituksissa, niin voimme pohtia parhaita toimintamalleja siihen, miten saat tuotteesi markkinoille lainmukaisilla ja ammattimaisilla pakkausmerkinnöillä.

Listaan tähän hieman ohjenuoria toimintamalliksi (suurin piirtein):

  • Selvitä ne yleiset pakkausmerkinnät, jotka tulee antaa jokaisesta ruokatuotteesta: tämä sisältää muun muassa tuotteen nimi, ainesosat (huom! allergeenit korostettuna!), tuotteen määrä/ paino, valmistajan tiedot ja niin edelleen.
  • Selvitä mahdolliset muut pakolliset merkinnät, jotka ovat tuotekohtaisia tai esimerkiksi riippuvaisia siitä, myydäänkö tuote jäätyneenä.
  • Harkitse tarkkaan, ennen kuin käytät vapaaehtoisia merkintöjä, kuten ”maidoton”, tai ”gluteeniton”. Gluteeniton leipominen ei ole riskitöntä, varsinkaan silloin, jos käsittelet vehnäjauhoja samoissa valmistustiloissa.
  • Mieti tarkkaan pakkauksen muotoilua ja ulkoasua. Huomioi, että kaksikielisissä kunnissa on pakkausmerkinnät annettava sekä ruotsiksi että suomeksi. Teksti on myös oltava selkeätä ja lukukelpoista.  
  • Ole tarkkana markkinointikanavien, esimerkiksi sosiaalisen median, kanssa. Tarvitseeko elintarvikkeen tiedot käydä ilmi jo siellä? Elintarviketietojen oikeellisuus on taattava kaikessa elintarvikkeen markkinoinnissa.
  • Käytä alan konsulttia tarvittaessa. Terveystarkastaja voi antaa neuvoja, mutta ei voi toimia konsulttina.

Toivottavasti vastasin joihinkin sinua askarruttaviin kysymyksiin, mutta onkohan niitä nyt jopa enemmän? Listaan sinulle lisää lukusuosituksia alempana.   

Muista olla yhteydessä meihin terveystarkastajiin (mieluimmin reilut 4 viikkoa etukäteen), kun olet päättänyt aloittaa elintarvikemyynnin. Autamme sinua ratkaisemaan, onko kyseessä ilmoituksenvarainen toiminta vai ei.

Onnea ja Hyvää Joulua!

Henna Björkqvist

Kirjoittaja on terveystarkastaja sekä kuluttaja, joka kriittisesti tarkistaa elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja markkinointia.

Lue lisää aiheesta:

Pakkausmerkinnät, osa 1/3 – Polttava kysymys? (Symiblogi 34a)

Pakkausmerkinnät, osa 2/3 – Kuumat paikat? (Symiblogi 34b)

Ruokaviraston opas ”Elintarvikkeista annettavat tiedot(siirryt toiseen palveluun)” pk-yrityksille

Elintarvikkeiden etämyynti(siirryt toiseen palveluun), esimerkiksi verkkokaupan kautta, Ruokaviraston sivuilla

Ajankohtaista