Till innehållet

Symiblogg 67, 6/2024 Källvatten – en hälsokälla? – en bloggtext om att släcka törsten i sommarhettan

Blogg 15.6.2024

Då du vandrar i skog och mark och hittar en bäck, sjö eller källa med klart vatten, kan det kännas naturligt att fylla den tomma dricksflaskan. Detta är dock inte att rekommendera, för trots att vattnet är klart och luktfritt kan det ändå innehålla bakterier, virus och urdjur, såsom t.ex. campylobakterier och norovirus samt Giardia- och Cryptospiridium-arter. Dessa kan alla förorsaka olika magproblem.  

En del hämtar också stor del av sitt dricksvatten från källor i naturen. Om man vill dricka vatten från en naturkälla ska man komma ihåg att kvaliteten på detta vatten oftast inte kontrollerats och att kvaliteten kan variera.

Tryggast är att ta med det vatten man behöver hemifrån. Om du blir tvungen att fylla på vatten under vandringen, är det säkraste alternativet att koka vattnet i fem minuter för att döda eventuella mikrober. Vid en del vandringsleder kan också finnas brunnar där vattenkvaliteten regelbundet undersöks. Vatten som innehåller cyanobakterier (blågröna alger), ska inte drickas ens efter kokning. Det finns också en del andra metoder att rengöra vattnet, såsom filter och tabletter.

Hur du förvarar ditt vatten påverkar också kvaliteten. Dricksvatten ska helst förvaras svalt och mörkt. Förvara inte vatten i flaskor eller dunkar någon längre tid och se till att rengöra förvaringskärlen tillräckligt ofta. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa.

Slutsatsen är alltså att det går att skaffa sitt dricksvatten i naturen, men du måste behandla det på lämpligt sätt och förvara det rätt, för att det ska vara tryggt att dricka.  Följ dessa råd och se till att ha vattenflaskan fylld, för att dricka för lite är också en risk för hälsan 😊

Johanna Holmberg

Skribenten är hälsoinspektör som bl.a. övervakar dricksvattnets kvalitet

Aktuellt