Siirry sisältöön

Symiblogi 67, 6/2024 Lähdevesi- terveydenlähde? – blogiteksti janon sammuttamisesta kesähelteellä

Blogit 15.6.2024

Kun metsässä vaeltaessasi löydät kirkasvetisen puron, järven tai lähteen voi tuntua luonnolliselta täyttää tyhjä juomapullo. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, koska vaikka vesi on kirkasta ja hajutonta voi se silti sisältää bakteereita, viruksia ja alkueläimiä, kuten esimerkiksi kampylobakteereita, noroviruksia sekä Giardia- että Cryptosporidium-lajeja. Nämä voivat kaikki aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja.

Jotkut hakevat myös suuren osan juomavedestänsä luonnonlähteistä. Jos haluaa juoda vettä lähteestä, tulee muistaa, ettei tämän veden laatua useimmiten ole tutkittu ja että veden laatu voi vaihdella.

Turvallisinta on ottaa tarvittava vesi kotoa mukaan. Jos sinun täyty vaelluksen aikana täydentää vesivarastojasi, varmin tapa on keittää vesi viiden minuutin ajan, jotta mahdolliset mikrobit kuolevat. Joidenkin vaellusreittien varrelta löytyy myös kaivoja, joiden vedenlaatu tutkitaan säännöllisesti. Vettä, joka sisältää syanobakteereita (sinileviä) ei tule juoda edes keittämisen jälkeen. Löytyy myös muita vedenpuhdistustapoja, kuten suotimia ja tabletteja.

Veden laatuun vaikuttaa myös millä tavalla säilytät vetesi. Juomavesi säilyy parhaiten viileässä ja pimeässä. Älä säilytä vettä pulloissa tai kanistereissa pidempiä aikoja ja puhdista säilytysastiat riittävän usein. Älä koskaan juo vettä, joka maistuu tai haisee pahalle.

Lopputulos on siis, että voit hankkia luonnossa juomavetesi, mutta sinun täytyy sopivin keinoin käsitellä sitä sekä säilyttää sitä oikein, jotta vesi olisi turvallista juoda. Noudata näitä neuvoja ja pidä vesipullo täytettynä, sillä nestehukka on myös terveydelle haitallista 😊.

Johanna Holmberg

Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka muun muassa valvoo juomaveden laatua

Ajankohtaista