Till innehållet

Prisutdelning 13.3.2024

Nyheter 14.3.2024

Kulturpris 2023

Kulturpriset tilldelades Tapio Kekkonen för långsiktigt arbete som fotograf och för att han aktivt delar stunder från Hangö i sociala medier.

Årets kulturaktör är Hilla Wiinamäki. Hilla är en begåvad cellist som inspirerar och och passionerat utvecklar sig inom sin konstgren.

Idrottspris 2023

Årets idrottare

Till årets idrottare utses handbollsspelaren Miska Henriksson (BK-46, Karis), som säsongen 2022-2023 tog FM-guld i herrarnas handbollsliga. Tidigare under säsongen vann han även Finlands cupen med BK-46. Som en av lagets stöttespelare innehade han en viktig roll för lagets framgångar och säsongen 2022-2023 blev han utsedd till årets försvarare i handbollsligan. Säsongen 2022-2023 ingick han även i herrlandslaget. Landslaget spelade i både VM och EM-kvalet förra året. Han kommer att belönas med ett stipendium på 500 € och ett diplom.

Årets unga idrottare

Till årets unga idrottare väljs styrkelyftaren Liam Biström (Hanko Power Team). 2023 tog han guld i SFI-mästerskapen (M18) i både bänkpress och klassisk styrkelyft. Dessutom vann han VM-silver i klassisk styrkelyft, placerade sig på en 10:e plats i junior-VM (M18) i Rumänien och 11:e i junior-EM (M18) i Ungern. Han tilldelas ett stipendium på 300 € och ett diplom.

Årets lag

Till årets lag utses HIK Pingis representationslag. HIK Pingis vann säsongen i division 1 2022-2023 och steg till mästerskapsserien 2023. I laget spelade Marina Donner, Christian Mattsson, Johan Pettersson. Tränare var Stefan Långström. Efter höstomgången i mästerskapsserien låg HIK Pingis på 5:e plats (8 lag). Lagets sammansättning har varit den samma. 2023 vann Marina Donner det finska mästerskapet för damer och världsmästerskapet för 40-åringar. Donner och Pettersson är också finska mästare i mixed dubbel. Laget tilldelas ett stipendium på 400 € och ett diplom.

Årets tränare

Till årets tränare väljs Tiina-Ira Huttunen (HAIK) som tränade föreningens Diamonds-flickor till fina framgångar under 2023. Med kägelprogrammet tog Diamonds guld i den högsta serien av rytmisk gymnastik (A-serien) både i Helsingfors och i Imatra. Dessutom uppnådde laget andra topplaceringar i gruppgymnastik FM i sin åldersklass (12-14 år och junior A-serie). Tiina-Ira Huttunen besitter en bred grenkunskap inom såväl rytmisk gymnastik som i gruppgymnastik och har i många års tid aktivt deltagit i att utveckla grenkulturen, både lokalt och riksomfattande. Hon har med sina insatser gjort gymnastiken i Hangö och framförallt föreningen känd i vidare kretsar. Hon premieras med ett 300 €:s stipendium samt diplom.

Årets bragd

Årets bragd-utmärkelse tillfaller FC HIK, som deltog med ett betydande belopp till anläggningskostnaderna för konstgräsplanen. Initiativet till att bygga en konstgräsplan kom från FC HIK. Projektet avslutades enligt tidtabell i november 2023 och det är Hangös första fullskaliga konstgräsplan. Föreningen premieras med ett 300 €:s stipendium samt diplom.

Årets hedersomnämnande

Årets hedersomnämnande går till Liisa Wickman (Hejdi r.f.) som sedan 1960-talet varit verksam inom Hejdi r.f. som gymnast, ledare och ordförande åren 1987-1996 och 2000-2001. Liisa har också varit medlem av styrelsen för västra kretsen av NÅID. Hon har alltid tyckt att det är viktigt att delta i förbundets gymnastikfester och var delaktig i arrangerandet av gymnastikfesten i Hangö 1986, där hon också var ledare för hangöbarnen som deltog i festen. På 1980-talet höll föreningen på att komma på fötter igen efter en tid av deltagarbrist, och Liisa var med om att förnya verksamheten och bredda motionsutbudet bland annat genom familjegymnastik och barngrupper vilket ökade medlemsantalet. Hon ledde också grupper för äldre målgrupper, och hennes princip har varit att utbudet ska motsvara efterfrågan. Liisa har förutom i förbundets gymnastikfester även deltagit flitigt i stora internationella gymnastikevenemang både med Hejdi r.f. och som en del av dansgruppen Isadora, som är en del av Gymnastikföreningen i Helsingfors. Föreningen har varit en del av både Liisas och familjens liv och hon är fortfarande en aktiv medlem och gymnast samt deltar även i arrangerandet av gymnastikfesten i Hangö 2024. Hon premieras med ett 500 €:s stipendium samt diplom.