Till innehållet

Symiblogg 56 8/2023 Höns som hobby?

Blogg 15.8.2023

Höns – små, färgglada och nyttiga – de är ju perfekta hobbyfåglar! Men innan du börjar skaffa dina egna hobbyhöns skulle det vara bra att stanna upp för en stund och bekanta dig med reglerna för att hålla dem.

Att hålla höns innebär faktiskt många olika krav. Först ska hållningen av höns registreras i djurhållar- och djurhållningsplatsregistret. Denna registrering ska alltid göras, oavsett antalet höns, produktionsmetod eller planerad hållningstid för fåglarna. Anmälan görs enkelt på Livsmedelsverkets hemsida och lika viktigt är det att ta bort sina höns ur registret när fågelhållningen är avslutad.

Höns kan också drabbas av olika tråkiga sjukdomar och fågelinfluensan är en av dem. För att förhindra spridningen av den råder förbud mot att hålla tamfåglar utomhus på våren. Det är värt att förbereda sig för detta redan innan du skaffar hönsen och säkerställa att hönsen har lämpliga lokaler för den perioden. Det är också viktigt att följa nyheterna, eftersom utehållningsförbud kan införas beroende på sjukdomssituation, även under andra tider på året.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg när man planerar hönsens lokaler att det behöver åtminstone innehålla rede, strö att picka och krafsa i samt sittpinnar. Om hönsen hålls över vintern måste man också se till att temperaturen i lokalerna förblir lämplig för fåglarna.

Och till sist, förstås, äggen! Speciellt på sommaren kan det plötsligt bli för många ägg och då vill man så klart dela med sig till andra. Men innan du börjar med försäljningsverksamhet lönar det sig att sätta dig in i kraven för direktförsäljning av hönsägg och salmonellakontrollprogrammet, enligt vilket det är viktigt att agera för att garantera säkra ägg för både dig själv och dina kunder.

Tf.tillsynsveterinär,

som drömmer om egna hobbyhöns.

Mer information:

Registrering av hållare av fjäderfä(du byter till en annan tjänst)

Skydda dina fjäderfä mot vilda fåglar(du byter till en annan tjänst)

Produktion och försäljning av hönsägg och andra fågelägg(du byter till en annan tjänst)

Anvisning om kontroll av salmonella hos fjäderfä(du byter till en annan tjänst)

Aktuellt