Till innehållet

Symiblogg 55 7/2023 Ett år som hälsoinspektör

Blogg 15.7.2023

Efter ett år som hälsoinspektör är det dags för mig att lämna tjänsten för att gå vidare. Jag fick höra om ett vikariat via en studiekamrat som hälsoinspektör över sommaren och jag skulle främst hjälpa till med sommarens säsongbetonade verksamheter. Jag blev lovad ett fyra månaders vikariat, men nu ett år senare kan man konstatera att det blev lite längre än så.

Som hälsoinspektör får man träffa en hel del olika människor, allt från lokala krögare till sommarjobbare i glasskiosker till yrkesfiskare. Jag har ofta befunnit mig på platser som jag aldrig hade tänkt mig, så som i större nationella kedjors kylrum och hemma hos mindre företagare. Ofta har jag blivit överraskad över att man med ändå relativt enkla utrymmen och förhållanden kan sköta sin livsmedelsverksamhet på ett tillfredsställande sätt.

Inom tillsynen stöter man ändå på flera olika slag av problem, både större och minde och ibland problem som är till synes obefintliga. Ibland kan lagen ha krav på verksamheten som måste uppfyllas (till exempel tillgång till tillräckligt med vatten), även om det kan tänkas skötas på ett annat sätt. Sunt bondförnuft räcker ofta långt för att klara sig, men det når inte riktigt fram till mållinjen alla gånger för att uppnå den livsmedelssäkerhet som lagen kräver.

Om man är osäker på om man har koll på allt då man ska starta sin verksamhet, är det bäst att vara aktiv. Ta reda på och var i kontakt med tillsynen om det är något du funderar över. Det är tråkigt för alla inblandade då du som företagare har med stora ambitioner och visioner satt i gång en verksamhet, men råkar direkt i problem med tillsynen om inte alla krav för, till exempel verksamhetens utrymmen, är uppfyllda. Det kan dessutom snabbt bli en kostsam historia. Men med ett aktivt grepp och gott samarbete, brukar det mesta lösa sig, på ett sätt eller annat!

Tack för mig,

Lars Finnbäck

Skribenten var hälsoinspektör som kommer att njuta av glass med gott samvete.