Siirry sisältöön

Symiblogi 55 7/2023 Vuoteni terveystarkastajana

Blogit 15.7.2023

Nyt kun olen toiminut vuoden terveystarkastajana, jätän työni ja jatkan eteenpäin. Olin kuullut erään opiskelutoverini kautta, että Eteläkärjen ympäristöterveys etsi terveystarkastajan sijaista kesäksi, ja minä auttaisin lähinnä kesän kausitöissä. Minulle luvattiin neljän kuukauden työsopimus, mutta vuotta myöhemmin totean, että jäinkin vähän pidemmäksi aikaa.

Terveystarkastajana olen tavannut paljon erilaisia ihmisiä, kaikkea paikallisista ravintoloitsijoista jäätelökioskien kesätyöntekijöihin ja ammattikalastajiin. Olen usein joutunut paikkoihin, joita en olisi ikinä voinut kuvitella, kuten suurten kansallisten ketjujen kylmähuoneisiin ja pienyrittäjien koteihin. Usein olen ollut yllättynyt siitä, että jopa suhteellisen yksinkertaisissa tiloissa ja olosuhteissa voi harjoittaa elintarvikealan yritystoimintaa tyydyttävästi.

Elintarvikevalvonnassa törmätään monenlaisiin erilaisiin ongelmiin, niin suuriin kuin pieniinkin, ja joskus ongelmiin, jotka näyttävät olevan olemattomia. Joskus laissa saattaa olla vaatimuksia, jotka toiminnan on täytettävä (esim. riittävän veden saatavuus), vaikka sitä voidaan hoitaa eri tavalla. Maalaisjärki riittää usein pitkälle, mutta sillä ei aina päästä maaliin lain edellyttämän elintarviketurvallisuuden saavuttamiseksi.

Jos olet epävarma siitä, onko sinulla kaikki hallinnassa, kun aloitat yritystoiminnan, on parasta olla aktiivinen. Ota selvää ja ota yhteyttä valvontaviranomaiseen, jos jokin asia mietityttää. On harmillista kaikkien asianosaisten kannalta, kun yrittäjä on aloittanut yrityksen suurilla tavoitteella ja visiolla, mutta joutuu heti ongelmiin valvontaviranomaisten kanssa, jos esimerkiksi yrityksen tilojen kaikki vaatimukset eivät täyty. Siitä voi myös tulla nopeasti kallis tarina. Mutta aktiivisella lähestymistavalla ja hyvällä yhteistyöllä useimmat asiat yleensä järjestyvät, tavalla tai toisella!

Kiitos kaikesta,

Lars Finnbäck

Kirjoittaja on terveystarkastaja, tulee nauttimaan jatkossakin jäätelöä hyvällä omallatunnolla.