Till innehållet

Symiblogg 54 6/2023 Stek biffarna ordentligt för att undvika allvarlig matförgiftning

Blogg 15.6.2023

Sommaren för ofta med sig grillat kött och färska grönsaker. Då är det bra att ha koll på i vilken form denna mat kan göra dig sjuk.

EHEC eller Enterohemorrhagisk Escherichia coli är en bakterie som producerar gift och orsakar allvarlig matförgiftning. Bakterien är en ombildad form av den hos människor och djur normalt förekommande tarmbakterien E. coli, och finns utan symptom hos kor och andra idisslare. Till människan smittar bakterien via kött och mjölk som förorenats av djurens avföring, och grönsaker som förorenats av gödsling, bevattning eller sköljning med förorenat vatten. Den kan också smitta från smutsiga redskap eller från ett förorenat livsmedel till ett annat, människor emellan på grund av bristande handhygien, samt via dricks- och badvatten som förorenats med bakterien. För att smittas av EHEC krävs endast lite bakterier, och för en del insjuknade kan följderna vara allvarliga, så som njursvikt eller till och med död. Speciellt mottagliga för svårare följder är barn och äldre personer.

Så hur undviker man då att smittas? Risken för matförgiftning på grund av EHEC förknippas ofta med mediumstekta köttfärsbiffar, alltså biffar som är rosa i mitten. Detta eftersom bakterierna som finns på ytan av en förorenad köttbit hamnar även i mitten av köttfärsen vid malning. När biffarna sedan inte steks helt igenom överlever bakterierna i mitten, vilket kan orsaka matförgiftning. Livsmedelsverket rekommenderar därför att köttfärsbiffar alltid serveras helt genomstekta. Om man ändå serverar mediumstekta biffar rekommenderas att man inte gör det till barn, och att vuxna alltid ges möjlighet att välja hur de vill ha sin biff tillredd. Ytterligare råd finns i länkarna nedan.

Förutom att steka köttfärsen ordentligt lönar det sig också att hålla rått kött skilt från andra livsmedel, speciellt livsmedel som serveras som sådana, att använda skilda redskap, samt att alltid skölja grönsaker och frukter innan användning, för att undvika smitta. Kort och gott, sköt om hygienen vid hantering av livsmedel, undvik köttfärs som inte är helt genomstekt och opastöriserad mjölk, samt tvätta alltid grönsaker innan de används.

Pernilla Pulkkanen

hälsoinspektör, som föredrar köttet genomstekt

EHEC/VTEC på Livsmedelsverkets sidor(du byter till en annan tjänst)

EHEC på Institutets för hälsa och välfärd (THL) sidor(du byter till en annan tjänst)

Escherichia coli/EHEC (VTEC/STEC) som orsak till matförgiftningar(du byter till en annan tjänst)

Livsmedelsverkets anvisning ”Tillredning och servering av mediumstekta köttfärsbiffar”(du byter till en annan tjänst)

Aktuellt