Siirry sisältöön

Symiblogi 54 6/2023 Paista pihvit kunnolla välttääksesi vakavaa ruokamyrkytystä

Blogit 15.6.2023

Kesä usein tuo mukanaan lihan grillaamisen ja tuoreita vihanneksia. Silloin on hyvä tietää millaisessa muodossa tämä ruoka voi sairastuttaa sinua.

EHEC tai Enterohemorraginen Escherichia coli on myrkkyä tuottava bakteeri, joka aiheuttaa vakavaa ruokamyrkytystä. Bakteeri on ihmisissä ja eläimissä normaalisti esiintyvän suolistobakteerin E. coli:n muuntunut muoto, joka esiintyy lehmissä ja muissa märehtijöissä ilman oireita. Ihmisiin bakteeri tarttuu eläimien ulosteella saastuneesta lihasta ja maidosta sekä lannoituksen tai kastelu- tai huuhteluveden saastuttamista vihanneksista. Se voi myös tarttua likaisista välineistä tai saastuneesta elintarvikkeesta toiseen, ihmisten välillä puutteellisen käsihygienian johdosta, sekä bakteerilla saastuneesta juoma- ja uimavedestä. Vain pieni määrä bakteereita voi jo tartuttaa ja osa sairastuneista voivat saada vakavia jälkitauteja, kuten munuaisten toimintavajaus tai jopa kuolema. Erityisen alttiita vaikeammille seurauksille ovat lapset ja iäkkäät.

Kuinka sitten voi välttyä tartunnan saamiselta? EHEC:in aiheuttama ruokamyrkytysriski liitetään usein medium-kypsennettyihin jauhelihapihveihin, eli pihveihin, jotka ovat sisältä vaaleanpunaisia. Tämä johtuu siitä, että saastuneen lihapalan pinnalla olevat bakteerit joutuvat jauhamisessa myös jauhelihan keskelle. Kun pihvejä ei sitten paisteta täysin kypsiksi, keskellä olevat bakteerit jäävät eloon, mikä voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Siksi Ruokavirasto suosittelee tarjoilemaan jauhelihapihvit aina täysin kypsennettyinä. Mikäli medium-kypsennettyjä pihvejä kuitenkin tarjoillaan, suositellaan ettei niitä tarjoiltaisi lapsille ja että aikuisille aina annetaan mahdollisuus valita millä kypsyysasteella he haluavat pihvinsä. Lisää neuvoja löytyy alla olevista linkeistä.

Jauhelihan kunnolla paistamisen lisäksi kannattaa myös pitää raaka liha erillään muista elintarvikkeista, erityisesti sellaisenaan tarjoiltavista elintarvikkeista, käyttää erillisiä välineitä, sekä aina huuhdella vihannekset ja hedelmät ennen käyttöä, tartunnan välttämiseksi. Lyhyesti, huolehdi hygieniasta elintarvikkeiden käsittelyssä, vältä jauhelihaa, joka ei ole täysin kypsennettyä sekä pastöroimatonta maitoa ja pese aina vihannekset ennen käyttöä.

Pernilla Pulkkanen

terveystarkastaja, joka suosii täysin kypsennettyä lihaa

EHEC/VTEC Ruokaviraston sivuilla(siirryt toiseen palveluun)

EHEC Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla(siirryt toiseen palveluun)

Escherichia coli/EHEC (VTEC/STEC) ruokamyrkytysten aiheuttajana(siirryt toiseen palveluun)

Ruokaviraston ohje ”Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu”(siirryt toiseen palveluun)

Ajankohtaista