Till innehållet

Symiblogg 51 3/2023 Askungens skor eller sagan om utrymmen vs verksamhet

Blogg 15.3.2023

I sagan om Askungen får vi läsa om skor som inte riktigt passar. Den ena foten är för stor, den andra för liten. Som tur räddas dramat av Askungen, vi får ett perfekt par och alla är lyckliga. Det som sagan inte berättar är hur man löser skoproblematiken för Askungens systrar.

Att skon klämmer eller annars inte passar är något av ett problem, eller hur? Lite motsvarande problem kommer emot på vårt jobb också. Det är nämligen sällan lokaler är helt optimala för den verksamhet som drivs i den. Om lokalen passar lika dåligt som skon för Askungens systrar, så finns det två vägar att gå: Lokalen behöver ändras, eller så behöver verksamheten anpassas för utrymmena.

Att anpassa lokalen är lätt, det här är lösningen att föredra, om det går. Fram med timmerman och så har man drömmarna förverkligade. Om det inte är möjligt, måste man bli smart.

Att anpassa verksamheten till lokalen kräver självkännedom och disciplin. Lösningen kan handla om tidsmässig separering. Att stänka starka rengöringsmedel omkring medan produktionen är i gång är t.ex. inte så smart. Eller om utrymmena är för varma på sommaren, kan barngruppen på dagiset kanske flyttas till svalare utrymmen för den perioden. Lösningarna fastställs då genom egenkontroll.

En snabbtänkt läsare har redan insett att det finns en tredje lösning: Att man lämnar lokalen och söker en ny som passar ens behov bättre. Förhoppningsvis hittar då både lokalen och verksamheten trevligare motparter åt sig. Så slutar också den sagan lyckligt. För visst är det trevligare med skor som passar än sådana som skavar rejält alla dagar?

Katianna Kuula
Skribenten är enhetschef som tycker om alla slags skor, men speciellt om sådana som passar.

Aktuellt