Siirry sisältöön

Symiblogi 51 3/2023 Tuhkimon kengät eli satu tiloista ja toiminnoista

Blogit 15.3.2023

Sadussa Tuhkimosta luemme sopimattomista kengistä. Yksi jalka on liian iso, toinen liian pieni. Onneksi draaman pelastaa Tuhkimo, saamme täydellisen parin ja kaikki ovat onnellisia. Satu ei kuitenkaan kerro miten Tuhkimon siskojen kenkäongelmat ratkaistaan.

On joltinenkin ongelma, jos kengät hankaavat tai eivät muuten sovi, eikö vain? Työssämme kohtaamme vähän vastaavia ongelmia. Tilat ovat nimittäin harvoin täysin optimaaliset siellä harjoitettavaan toimintaan. Jos tilat sopivat yhtä huonosti kuin Tuhkimon siskojen kengät, on kaksi ratkaisua. Tiloja on muutettava tai toiminnan on sopeuduttava tiloihin.

Tilojen muuttaminen on ratkaisuna helpoin ja suositeltavin, jos se vain on mahdollista. Tekijät töihin ja unelmat täytäntöön. Jos tämä ei ole mahdollista, on käytettävä älyä.

Toiminnan sopeuttaminen tiloihin vaatii itsetuntemusta ja -kuria. Ratkaisuna voi olla ajallinen eriyttäminen. Vahvojen pesuaineiden roiskiminen ympäriinsä tuotannon ollessa käynnissä ei esim. ole kovinkaan fiksua. Tai jos tilat ovat liian lämpimät kesällä, voi päiväkodin lapsiryhmän ehkä joksikin aikaa siirtää toisiin tiloihin kesäkaudella. Ratkaisut määritetään silloin omavalvonnan kautta.

Näpsäkkä lukija on jo hoksannut, että on kolmaskin ratkaisu: Jätetään tilat ja haetaan uudet ja sopivammat. Toivottavasti silloin sekä tilat että toiminta löytävät itselleen mukavammat vastaparit, jotta sekin satu päättyy onnellisesti. Ovathan kuitenkin sopivat kengät mukavammat kuin sellaiset, jotka hankaavat joka päivä, eikö vain?  

Katianna Kuula

Kirjoittaja on terveysvalvonnan johtaja, joka pitää kaikenlaisista kengistä, mutta varsinkin sopivista.

Ajankohtaista