Till innehållet

Symiblogg 46 11/2022 En hälsning från hälsoskyddet på Åland!

Blogg 28.11.2022

När min chef berättade att jag skulle få åka på studiebesök till Sydspetsens miljöhälsa och deras hälsoskyddsinspektörer så blev jag väldigt glad! Jag har nyligen tillträtt som hälsoskyddsinspektör vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, och här finns inte några kollegor som arbetar med exakt samma saker som jag. Eftersom min företrädare dessutom avslutade sin tjänst innan jag började så är det ovärderligt för mig att få följa med erfarna inspektörer på jobbet.

Det blev två intensiva dagar där jag fick delta på inspektioner av såväl inkvarteringsverksamhet som barndaghem och äldreboende. Det var skönt att konstatera att jag kände igen mig i mycket av arbetet, men samtidigt lärorikt att notera allehanda metoder och finesser som jag kan använda för att bli en bättre inspektör. Jag passade på att fråga så mycket som möjligt och vi diskuterade bedömningar, protokollskrivande, egenkontroll, klagomål och väldigt mycket därtill.

Jag fick även lära mig ett nytt ord. ”Peflett” betyder sittunderlag (specifikt för bastu tror jag) om det finns fler som i likhet med mig aldrig hört detta förut.

Den största vinsten med besöket återstår ändå. Den består i att jag nu känner hälsoskyddsinspektörer som jag kan kontakta och fråga och diskutera med vid behov. Och det kommer att behövas för hälsoskydd är ett omfattande och spännande område som jag bara börjat att lära mig. Så med detta vill jag rikta ett stort tack till Inko och Johanna och till alla övriga på Sydspetsens miljöhälsa för att jag fick komma och hälsa på er och för att jag blev så fint emottagen. Hoppas att vi förutom kontakt via telefon och mejl också kan ses igen, till exempel på Åland dit ni är hjärtligt välkomna!

Cecilia Åsgård
Miljöskyddsinspektör vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet som ser fram emot att återvända till Gamla Stan i Ekenäs vid en varmare och ljusare tidpunkt!

Aktuellt