Till innehållet

Symiblogg 45, 11/2022 Tryggt packad lunch

Blogg 18.11.2022

På morgonen på vägg till jobbet, packar jag som många andra, lunchen med. Lunchlådan skyddar maten från yttre smuts, men ganska många av oss tänker inte på att det också kan finnas faror i själva lunchlådan. Tex farliga kemiska ämnen.

Därför använder jag endast kärl och förpackningar avsedda för livsmedelsbruk i kontakt med mat. Jag kontrollerar enkelt livsmedelslämpligheten från kopp-gaffel-symbolen på förpackningen, eller om jag inte hittar symbolen, står det kanske någon omnämnande av livsmedelsbruk på förpackningen.

Förutom livsmedelslämplighet kontrollerar jag också alltid bruksanvisningen på kärl och förpackningar. Jag får till exempel bekvämt lägga min lunchlåda i mikron, men dit får jag inte lägga dess lock. Som allmänt lönar det sig alltid kontrollera om kärlen kan användas i en mikrovågsugn, eftersom tex. inte alla plastbehållare är lämpliga för mikron.

Men varför använder jag en speciell lunchlåda, när man kan använda gamla förpackningar som redan finns hemma? Jag tycker också mycket om att återanvända och samlar gärna på gammla glass, margarin, dryck och etc. förpackningar. Men det lönar sig att komma ihåg att sådana förpackningar är gjorda för engångsbruk och har vanligtvis inte testats av tillverkaren för att se om de är lämpliga för upprepad kontakt med livsmedel. Därför har jag köpt avsedda återanvändbara förpackningar för förvaring av ömtålig mat som juice, färsk sylt, fet och varm mat, vilka håller i många år.

Nu efter lunchen ska lunchlådan också diskas. Måste bara kolla om den tål tvätten i diskmaskinen.

Kadi Lilloja

Tf. Tillsynsveterinär som packar alltid lunchen med

Mer information på Livsmedelsverkets hemsida:

Kontaktmaterial(du byter till en annan tjänst)

Faror/risker som är förenade med kontaktmaterial(du byter till en annan tjänst)

Konsumentens möjligheter att påverka den kemikalieexponering som orsakas av kontaktmaterial(du byter till en annan tjänst)

Aktuellt