Siirry sisältöön

Symiblogi 45, 11/2022 Turvallisesti pakattu lounas

Blogit 18.11.2022

Aamulla töihin mennessä pakkaan, kuten moni muukin, lounaan mukaan. Lounasrasia suojaa ruokaa ulkoiselta lialta mutta aika monta meistä ei ajattele sitä, että myös lounasrasiassa itsessään voi löytyä vaaroja. Esim. vaarallisia kemiallisia aineita.

Siksi käytän ruuan kanssa kosketuksessa vain elintarvikekäyttöön tarkoitettuja astioita ja pakkauksia. Elintarvikekelpoisuuden tarkastan helposti pakkauksessa olevassa malja-haarukkatunnuksesta tai jos tätä tunnusta ei löytyy, on ehkä pakkauksessa joku maininta elintarvikekäytöstä. 

Elintarvikekelpoisuuden lisäksi tarkistan aina myös astioiden ja pakkausten käyttöohjeet. Esimerkiksi lounasrasia mihin aamulla lounaan pakkasin voi myös laittaa kätevästi mikroon mutta sen kantta tuohon ei kannata laittaa. Yleensä kannattaa aina tarkistaa, jos astiaa voi käyttää mikroaaltouunissa koska esim. kaikki muoviastiat eivät sovellu mikroon.

Mutta miksi käytän erillistä lounasrasiaa, kun voi käyttää jo kotona löytyviä vanhoja pakkauksia? Tykkään myös paljon uudelleenkäytöstä ja kerään mielelläni vanhoja jäätelö-, margariini-, juoma-, tai yms. rasioita. Mutta kannata muistaa, että tällaiset pakkaukset ovat tehty kertakäyttöiseksi ja niitä yleensä ei ole testattu valmistajan toimesta, soveltuvatko ne toistuvaan elintarvikekosketukseen. Siksi olen herkkien elintarvikkeiden kuten mehujen, tuorehillojen, rasvaisten ja kuumien ruokien säilytykseen ostanut siihen tarkoitettuja uudelleenkäytettäviä pakkauksia, jotka kestävät jo monta vuotta.

Nyt lounaan jälkeen on lounasrasia vielä pestävä. Täytyy vaan tarkistaa, jos se kestää pesua tiskikoneissa.

Kadi Lilloja

Vt. Valvontaeläinlääkäri, joka pakkaa aina lounaan mukaan

Lisätietoja Ruokaviraston sivuilla:

Mitä ovat kontaktimateriaalit?(siirryt toiseen palveluun)

Kontaktimateriaaleihin liitettyjä vaaroja/riskejä(siirryt toiseen palveluun)

Kuluttajan keinot vaikuttaa kontaktimateriaaleista aiheutuvaan kemikaalialtistukseen(siirryt toiseen palveluun)

Ajankohtaista