Till innehållet

Symiblogg 42, 8/2022 Sommarens bär och frukter i burk och flaska

Blogg 8.8.2022

Blåbären, hallonen och jordgubbarna är redan plockade. Nu står sakftkokaren redo för veckoslutets hantering av vinbär. Hör du också till dem, som gillar trädgårdens hälsosamma bär och frukter – kanske så mycket, att du skulle vilja sälja av dina utsökta produkter. Du är inte ensam. Nästan på alla torg, marknader och i delikatessaffärerna säljs hemkokta sylter och safter.

Kvaliteten på olika sylter, geléer, marmelader, juicer m.m kan ändå variera kraftigt t.ex. beroende på hur mycket bär/frukt, vatten och socker, som använts.

De här livsmedlen är därför underställda en speciell lagstiftning. Reglerna finns för, att kunden ska kunna jämföra produkterna och göra sina köpbeslut på basen av informationen. Den springande punkten är alltså förpackningsmärkningarna.

Det speciella med sylt, gelé, marmelad, juice och liknande produkter är, att de måste förses med uppgifter om den färdiga produktens bär- eller frukthalt samt totala sockerhalt. Bär- och frukthalten räknar du lätt genom att väga råvarorna före tillredning och den färdiga produkten efter tillredning. Bär- och frukthalten bestämmer långt vad dina produkter överhuvudtaget får kallas t.ex. sylt, extra sylt, extra gelé, marmelad. Definitionerna finns i vår lagstiftning.

Sockerhalten är litet svårare. Det räcker inte med mängden tillsatt socker. På förpackningen ska stå produktens totala sockermängd. Man måste alltså också beakta det naturliga sockret i bären/frukterna. Sockerhalten kan du antingen mäta med egen mätare, du kan låta undersöka den i ett livsmedelslaboratorium eller beräkna den med hjälp av allmänt godtagna listor på olika råvarors näringsinnehåll.

Förutom detta ska förpackningarna naturligtvis ha alla övriga obligatoriska påskrifter och ev. allergiframkallande ämnen ska märkas ut.

Då väntar vi på att lingon, äpplen och annat gott ännu ska mogna.

Lycka till!

Kerstin Lindqvist

hälsoinspektör, som uppskattar skogens och trädgårdens bär.

Livsmedelsverkets guider:
https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/guider/sammansattningen-hos-och-markningarna-pa-sylt-av-frukt-gele-och-marmelad/sammansattningen-hos-och-markningarna-pa-sylt-av-frukt-gele-och-marmelad2/(du byter till en annan tjänst)

https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/guider/sammansattningen-hos-och-markningarna-pa-frukt–och-gronsaksjuice-och-vissa-liknande-produkter/sammansattningen-hos-och-markningarna-pa-frukt–och-gronsaksjuice-och-vissa-liknande-produkter2/(du byter till en annan tjänst)


https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/yritykset/elintarvikeala/toiminnan-aloittaminen/pk/pakkausmerkinnat/information-som-ska-ges-om-livsmedel_handbok-for-sma-och-medelstora-foretag.pdf(du byter till en annan tjänst)

Livsmedelsverkets webbkurs:
https://aineisto.ruokavirasto.fi/pakkausmerkinnat_saavutettavat_sv/(du byter till en annan tjänst)

THL:s databank:
https://fineli.fi/fineli/sv/index(du byter till en annan tjänst)

Aktuellt