Siirry sisältöön

Symiblogi 42, 8/2022 Kesän marjat ja hedelmät purkissa ja pullossa

Blogit 8.8.2022

Mustikat, vadelmat ja mansikat ovat jo kerätty. Nyt on mehustin valmiina viikonlopun viinimarjojen käsittelyyn. Kuulutko ehkä myös niihin, jotka pitävät puutarhansa terveellisistä marjoista ja hedelmistä niin paljon, että haluaisivat myydä huipputuotteitaan. Et ole yksin. Melkein kaikilla toreilla, markkinoilla ja herkkukaupoissa myydään kotona tehtyjä hilloja ja mehuja.

Erilaisten hillojen, hyytelöiden, marmeladien, tuoremehujen ym. laatu voi vaihdella paljon esim. riippuen käytettyjen marjojen tai hedelmien, veden ja sokerin määrästä.

Siksi nämä elintarvikkeet ovat asetettu erityislainsäädännön alle. Säännöt ovat, jotta asiakkaat voivat verrata tuotteita ja tehdä ostopäätöksensä tietojen perusteella. Oleellisin asia on pakkausmerkinnät.

Erikoista hillojen, hyytelöiden, marmeladien, tuoremehujen ja vastaavien valmisteiden kohdalla on, että ne pitää varustaa tiedoilla valmiiden tuotteiden marja- tai hedelmä- ja sokerin kokonaispitoisuuksilla. Marja- ja hedelmäpitoisuuden voit laskea helposti punnitsemalla raaka-aineet ennen valmistusta ja valmiin tuotteen valmistuksen jälkeen. Marja- ja hedelmäpitoisuus määrittää pitkälti sen miksi tuotettasi voidaan kutsua esim. hillo, erikoishillo, erikoishyytelö, marmeladi. Määritelmät ovat lainsäädännössämme.

Sokeripitoisuus on vähän vaikeampi asia. Lisätyn sokerin määrä ei riitä. Pakkauksissa pitää olla tuotteen kokonaissokerimäärä. Pitää siis ottaa huomioon myös marjojen ja hedelmien luonnolliset sokeripitoisuudet. Sokeripitoisuuden voit joko itse mitata omalla mittarilla, tutkituttaa elintarvikelaboratoriossa tai laskea yleisesti hyväksyttyjen raaka-ainelistojen ravintosisällöistä.

Tämän lisäksi pakkauksissa tulee tietysti olla kaikki muut pakolliset merkinnät ja mahdolliset allergiaa aiheuttavat aineet tulee merkitä.

Siispä odottelemme puolukoiden, omenoiden ja muun hyvän kypsymistä.

Onnea!


Kerstin Lindqvist

terveystarkastaja, joka erityisesti arvostaa metsän ja puutarhan marjoja.

Ruokaviraston oppaat:

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/oppaat/hedelmahillojen-hyyteloiden-ja-marmeladien-koostumus-ja-pakkausmerkinnat/hedelmahillojen-hyyteloiden-ja-marmeladien-koostumus-ja-pakkausmerkinnat–ohje-valvojille-ja-toimijoille/(siirryt toiseen palveluun)

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/oppaat/hedelma–ja-kasvistaysmehujen-seka-tiettyjen-vastaavien-valmisteiden-koostumus-ja-pakkausmerkinnat/hedelma–ja-kasvistaysmehujen-seka-tiettyjen-vastaavien-valmisteiden-koostumus-ja-pakkausmerkinnat–ohje-valvojille-ja-toimijoille/(siirryt toiseen palveluun)

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-oppaat/opas_elintarvikkeista_annettavat_tiedot_fi.pdf(siirryt toiseen palveluun)

Ruokaviraston verkkokoulutus:
http://aineisto.ruokavirasto.fi/pakkausmerkinn%C3%A4t/(siirryt toiseen palveluun)

THL:n tietopankki:
https://fineli.fi/fineli/fi/index(siirryt toiseen palveluun)

Ajankohtaista