Till innehållet

Symiblogg 40 6/2022 Skulle du rekommendera ditt jobb för dina barn?

Blogg 15.6.2022

Jag talade med en företagare häromdagen och föreslog på skämt att vi skulle byta jobb. Hennes spontana reaktion var: ”aldrig i livet skulle jag vilja ha ditt jobb”. Några förtydligande kommentarer senare förstod jag att det var för att hon upplevde att vi har så mycket otrevligheter på jobbet.

Visst är det så, att i en perfekt värld så behövs inga inspektörer. Ingen fuskar, alla kan sitt jobb och ingen utsätts för sjukdomar eller andra hälsofaror från vatten, livsmedel, livsmiljön eller (andra) djur. 

Helt bevisligen är världen inte perfekt. Så tillsynen behövs. Den tryggar konsumenternas hälsa med alla krafter och resurser vi har. Samtidigt verkställs en rättvisa, som för mig personligen är viktig: Att de som försöker göra sitt bästa och följer de gemensamma reglerna, får den bästa chansen de förtjänar. Vanligtvis fuskar folk inte för att de är elaka eller för att de vill skada någon. Oftast är det fråga om okunnighet eller en vilja att spara pengar, ibland t.o.m. misstag.

Det mesta inom tillsynen klarar vi i god dialog med de sakkunniga på företagen. Sist och slutligen är det endast ett fåtal ärenden som leder till tvångsåtgärder, som föreläggande, förbud eller påföljdsavgift. Vi gjorde 540 inspektioner under år 2021, 10 objekt påfördes tvångsåtgärder. Det betyder att ofta i vardagen möter vi sakkunniga, trevliga och framåtblickande människor. Handledning och uppmaningar kan de behöva från vår sida, men de vill göra rätt.

Så visst skulle jag rekommendera mitt jobb till mina barn. Det är ett jobb där man får möta olika människor samt utveckla och utmana sina kunskaper. Tillsammans med sakkunniga och mångsidiga kolleger. 

Katianna Kuula.

Skribenten är direktör för hälsoövervakningen som fortfarande tilltalas av miljöhälsovårdens mångsidighet

Aktuellt