Siirry sisältöön

Symiblogi 40 6/2022 Suosittelisitko työtäsi lapsillesi?

Blogit 15.6.2022

Juttelin päivänä taannoisena erään yrittäjän kanssa ja ehdotin leikilläni töiden vaihtamista päittäin. Hänen välitön reaktionsa oli: ”ikinä en haluaisi sinun työtäsi”. Muutaman selventävän kommentin jälkeen ymmärsin hänen kokevan työhömme sisältyvän kovasti epämukavia asioita.

Niinhän se on, täydellisessä maailmassa ei tarkastajia tarvita. Kukaan ei fuskaa, kaikki osaavat työnsä eikä kukaan altistu vedestä, elintarvikkeista, elinympäristöstä tai (muista) eläimistä johtuville sairauksille tai muille terveysvaaroille.

Maailma ei vielä ole täydellinen, joten valvontaa tarvitaan. Sillä turvaamme kuluttajien turvallisuutta kaikilla käytössämme olevilla voimilla ja resursseilla. Samalla toteutuu itselleni henkilökohtaisesti tärkeä oikeudenmukaisuus: Ne, jotka todellakin yrittävä parhaansa ja noudattavat yhteisiä sääntöjä, saavat parhaan ansaitsemansa mahdollisuuden. Harva fuskaa Ilkeyttään tai toisia vahingoittaakseen. Usein on kyse osaamattomuudesta tai halusta säästää rahaa, joskus jopa vahingosta.

Valtaosa valvonnasta hoituu hyvässä hengessä yritysten osaajien kanssa. Kaiken kaikkiaan vain harva asia johtaa pakkotoimiin, kuten määräyksiin, kieltoihin tai seuraamusmaksuihin. Teimme viime vuonna 540 tarkastusta, kymmenessä kohteessa ryhdyttiin pakkotoimiin. Näin ollen kohtaamme usein arjessa osaavia, mukavia ja tulevaisuuteen suuntautuneita ihmisiä. He voivat tarvita meiltä ohjausta ja kehotuksia, mutta he haluavat tehdä asiat oikein.

Suosittelisin siis työtäni lapsilleni. Työssäni saan kohdata erilaisia ihmisiä sekä kehittää ja haastaa osaamistani. Yhdessä osaavien ja monipuolisten kollegojeni kanssa.

Katianna Kuula
Kirjoittaja on terveysvalvonnan johtaja, jota vieläkin viehättää ympäristöterveyden monipuolisuus 

Ajankohtaista