Till innehållet

Symiblogg 39 5/2021 Sommaren kommer också i år och stuglivet kan börja!

Blogg 10.5.2022

Men se upp med kranvattnet som länge har stått oanvänt i rören, t.ex. över vintern. Det kan vara ohälsosamt. Jag för min del rekommenderar att du tappar vatten från alla kranar, också duschen, så att rören blir genomsköljda och det är färskt vatten som kommer.

En sån här ”tömning” av rören gör att det finns en stor risk för att olika ämnen lossnar från rörens inre ytor och då kan vattnet vara t.o.m. ordentligt färgat. Men det borde gå över.

Och varför spola vatten då? Jo, för att bakterier kan ha vuxit till sig i det stillastående vattnet och dem vill du inte ha där. Du kan ju bli sjuk av att dricka sånt vatten. Eller av att duscha i det och andas in Legionellabakterier.

Legionellabakterierna trivs i vatten som är mellan 20 och 55 °C så kolla att det kalla vattnet är under 20 °C och att det varma vattnet blir tillräckligt varmt, åtminstone 50 °C (ställ varmvattenberedaren på minst 55 °C). Mera info om Legionella hittar du bl.a. här(du byter till en annan tjänst) på Institutet för välfärd och hälsas (THL) sidor.

Om du har egen brunn är det också bra att nu och då ta vattenprov (rekommendation: vart tredje år) och låta ett laboratorium undersöka vattnet. Och kom ihåg att kolla brunnens skick årligen, håll den i bra skick!

Ingegerd Grünn-Maja,

hälsoinspektör som gillar stugliv med rent dricksvatten

Aktuellt