Siirry sisältöön

Symiblogi 39 5/2022 Kesä ja mökkeilyaika tulee myös tänä vuonna!

Blogit 10.5.2022

Mutta tiesitkö, että veden pitkäaikaisesta seisomisesta putkissa, esim. talven yli, voi syntyä terveyshaittaa? Hanavesi voi peräti olla epäterveellistä. Suosittelenkin veden juoksuttamista kaikista hanoista, myös suihkusta. Näin vanha vesi poistuu ja saat raikkaampaa vettä hanasta.

Tällainen putkien ”tyhjennys” voi valitettavasti aiheuttaa väriä veteen koska putkimateriaaleista liukenee aineita. Veden ulkonäkö voi olla tosi huono mutta se on ohimenevää.

Ja miksi juoksuttaa vettä? No koska bakteerit ovat ehkä lisääntyneet siinä seisovassa vedessä. Et halua niitä koska juomalla likaista vettä voit sairastua. Tai saatat hengittää sisään Legionellabakteereita kun käyt suihkussa.

Legionellabakteerit viihtyvät vedessä, jonka lämpötila on 20 ja 55 °C välillä. Tarkista siis, että hanavesi on tarpeeksi kylmää, alle 20 °C, ja tarpeeksi kuumaa, vähintään 50 °C (säädä lämminvesivaraajan lämpötila vähintään 55 °C:een). Lisää tietoa Legionellasta löytyy mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta täältä(siirryt toiseen palveluun).

Jos sinulla on oma kaivo sinun pitäisi viedä vesinäytteitä laboratorioon tutkittavaksi aina silloin tällöin (suositus: joka kolmas vuosi). Muista myös tarkistaa kaivosi kunto ja pidä se kunnossa!

Ingegerd Grünn-Maja,

mökkeilystä ja puhtaasta juomavedestä tykkäävä terveystarkastaja

Ajankohtaista