Till innehållet

Symiblogg 35, 1/2022: Ett skepp kommer lastat

Blogg 12.1.2022

Det är inte så många som känner till att hälsoinspektören gör inspektioner också på fraktfartyg och andra fartyg i internationell trafik. På Sydspetsens miljöhälsas område görs dessa inspektioner i Hangö och Ingå hamnar.

Det är en vanlig dag på jobbet. Jag klär på mig den granngula rocken, sätter mig i bilen och kör till hamnen. Bommen i porten öppnas och jag kör in på hamnområdet och letar mig fram till rätt fartyg samtidigt som jag håller mig undan truckar, tåg och kranar. Det är inte så många som känner till att hälsoinspektören gör inspektioner också på fraktfartyg och andra fartyg i internationell trafik. På Sydspetsens miljöhälsas område görs dessa inspektioner i Hangö och Ingå hamnar.

Enligt världshälsoorganisationens (WHO) internationella hälsoreglemente (IHR) ska fartyg inspekteras med sex månaders mellanrum. Via dessa inspektioner får fartygen sedan ett sanitetsintyg. Syftet med dessa inspektioner är att förebygga, avvärja och kontrollera spridningen av de smittsamma sjukdomar som utgör hot mot folkhälsan. Den här typen av inspektioner görs i massor av hamnar runtom i världen.

Hälsoinspektören är naturligtvis inte ensam om denna stora uppgift, utan olika instanser kontaktas vid misstanke om problem. Då det gäller åtgärder som berör människors hälsa direkt är det smittskyddsläkaren som ansvarar för ärendet och då det är frågan om problem med förhållandena ombord eller t.ex. konstruktioner är det hälsoinspektören. Även andra myndigheter såsom arbetarskyddet kan vid behov kontaktas. Fartygen har så gott som alltid bra koll på de saker som granskas och endast små brister brukar upptäckas.

Sanitetsinspektionerna fokuserar ofta på rent praktiska saker, som bidrar till att upprätthålla bra hygien och hälsa och på så sätt verkar i förebyggande syfte. Sådana saker är t.ex. goda städrutiner, rätt livsmedelshantering, regelbunden kontroll av dricksvattnets kvalitet samt att avfallshanteringen sker på ett korrekt sätt. Även förekomst av eventuella skadedjur följs upp.

Personligen tycker jag om att göra dessa inspektioner, då man träffar intressanta människor från alla delar av världen. Dessutom får man ofta en rejäl dos vardagsmotion då man går uppför och nerför fartygens otaliga trappor och stegar.

Johanna Holmberg

Skribenten är hälsoinspektör, som jobbar med hälsoskydd

Aktuellt