Siirry sisältöön

Symiblogi 35, 1/2022: Laiva on lastattu

Blogit 12.1.2022

Harva tietää, että terveystarkastaja tekee tarkastuksia myös rahtilaivoilla ja muilla kansainvälisessä liikenteessä olevilla aluksilla. Eteläkärjen ympäristöterveyden alueella näitä tarkastuksia tehdään Hangon ja Inkoon satamissa.

On tavallinen työpäivä. Puen kirkkaankeltaisen takin ylleni, istahdan autoon ja ajan satamaan. Portin puomi avautuu ja ajan sisään satama-alueelle ja hakeudun oikealle laivalle trukkeja, junia ja nostureita väistellen. Harva tietää, että terveystarkastaja tekee tarkastuksia myös rahtilaivoilla ja muilla kansainvälisessä liikenteessä olevilla aluksilla. Eteläkärjen ympäristöterveyden alueella näitä tarkastuksia tehdään Hangon ja Inkoon satamissa.

Maailman terveysjärjestön (WHO) laatiman kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) mukaan alukset on tarkastettava kuuden kuukauden välein. Tarkastuksen perusteella aluksille annetaan saniteettitodistus. Tarkastusten tavoitteena on kansanterveydellistä uhkaa aiheuttavien tartuntatautien leviämisen ehkäisy, torjunta ja hallinta. Tällaisia tarkastuksia tehdään useassa satamassa ympäri maailmaa.

Luonnollisesti terveystarkastaja ei ole yksin tämän ison tehtävän kanssa, vaan epäilytilanteissa yhteyttä otetaan eri instansseihin. Kun toimenpiteet kohdistuvat suoraan ihmisiin tartuntataudeista vastaava lääkäri on toimivaltainen viranomainen ja kun on kyse ongelmista aluksen olosuhteissa tai esim. rakenteissa terveystarkastaja vastaa asiasta. Myös muihin viranomaisiin, kuten esim. työsuojeluun voidaan tarvittaessa ottaa yhteyttä. Alukset hallitsevat pääsääntöisesti tarkastettavat asiat hyvin ja yleisesti havaitaan vain pieniä epäkohtia. 

Saniteettitarkastukset keskittyvät usein käytännöllisiin asioihin, jotka vaikuttavat hyvän hygienian ja terveyden ylläpitämiseen ja näin ollen toimivat ennaltaehkäisevästi. Tällaisia asioita ovat esim. hyvät siivouskäytänteet, elintarvikkeiden oikea käsittely, säännöllinen juomaveden laadun tarkastaminen ja oikeanlainen jätteiden käsittely. Myös mahdollisten haittaeläinten esiintymistä seurataan.

Henkilökohtaisesti pidän näistä tarkastuksista, koska niillä tapaa mielenkiintoisia ihmisiä eri puolilta maailmaa. Lisäksi saa usein reippaasti hyötyliikuntaa, kun liikkuu laivojen lukemattomia portaita ja tikkaita pitkin ylös ja alas.

Johanna Holmberg

Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka tekee terveydensuojeluvalvontaa

Ajankohtaista