Till innehållet

Symiblogg 33, 11/2021: Systemet för import och export av djur förnyas, vilket orsakar dröjsmål i djurhälsointygen!

Blogg 15.11.2021

Djursjukdomslagen har förnyats under år 2021, och det gamla Traces-systemet har uppdaterats till ett nytt Traces-NT system. Förnyelsen kan orsaka tillfälliga dröjsmål i djurhälsointygen.

För transport av djur inom EU har det redan länge krävts djurhälsointyg. Tillexempel om en häst transporteras till ett annat EU land, har tjänsteveterinären tidigast 48 timmar före avfärden inspekterat hästen. På detta sätt hindras djursjukdomars spridning och säkras att hästen klarar av transporten. Ägaren har fått djurhälsointyget som gjorts i Traces-systemet, vilket finns med chauffören tillsammans med djurpasset. Djurhälsointyg krävs även av bl.a. produktionsdjur samt vid kommersiell transport av sällskapsdjur.

För att djursjukdomslagen har förnyats detta år, så har det gamla Traces-systemet uppdaterats till ett nytt Traces-NT system. Beakta att förnyelsen av systemet orsakar tillfälligt dröjsmål i djurhälsointyg. Redan tidigare har anvisningen varit att i god tid kontakta tjänsteveterinären före resan. Tyvärr händer det speciellt med hästar att ägaren tar kontakt i sista stund, och önskar att hästen kan resa redan samma dag eller nästa dag. I dessa situationer har tjänsteveterinären gett med sig genom att förlänga sin arbetsdag och skrivit förhand ett snabbformulär. Tyvärr godkänner inte det nya Traces-NT systemet formulär skrivna förhand dvs. nu måste man på riktigt ta kontakt i tid.

Beakta att information från det gamla Traces-systemet inte automatiskt förflyttas till det nya systemet. Till det nya systemet behövs nya identifieringskoder från Livsmedelsverket. Djurhållningsplatser som exporterar och importerar djur bör registrera sig i djurhållar- och djurhållningsplatsregistret. Ytterligare måste RFV:s länsveterinär vid första gången godkänna den exporterande djurhållningsplatsens uppgifter.

Taru Toppi, Tillsynsveterinär                                                     

Författaren är tillsynsveterinär, ytterligare inom vår region fungerar stadsveterinären Hanna Knaapinen som tjänsteveterinär. Vi utför båda nödvändiga djurhälsointyg för djurexport.

Aktuellt