Till innehållet

Symiblogg 30, 8/2021 Det viktiga dricksvattnet

Blogg 22.7.2021

Många tar det som en självklarhet att dricksvattnet ”bara kommer” från kranen och att vattenkvaliteten är bra men funderar inte så mycket på vad som har hänt före vattnet tappas ur kranen. Men jag, och många andra hälsoinspektörer runt om i landet, funderar väldigt mycket på det. Vi övervakar kvaliteten på det vatten som du dricker, om det kommer från ett vattenverks nät.

Dricksvatten ska vara klart och inte smaka eller lukta illa, det ska inte innehålla mikrober eller andra skadliga ämnen som kan orsaka risker för hälsan. För att säkerställa detta finns det lagstiftning om bl.a. vad vattnet får innehålla och hur övervakningen ska skötas. Den finländska lagstiftningen baserar sig på EU:s bestämmelser.

Jag kollar alltså tillsammans med mina kolleger att det vatten som vattenverken delar ut är bra. Det tas vattenprov för begränsad kontroll för att få information om hushållsvattnets allmänna kvalitet och för utvidgad kontroll, med vilken man reder ut om vattnet uppfyller alla de kvalitetskrav som lagstiftningen förutsätter. Det är fråga om sammanlagt ett femtiotal olika ämnen, allt från bakterier till kemikalier till strålning.

Vattenproven undersöks i laboratorier som är godkända för det och när resultaten kommer granskar jag att allt är i skick och skriver in alla resultat i vår databas. Jag avgör också om något behöver åtgärdas eller om det kanske t.o.m. är farligt att dricka vattnet. Jag gör också inspektioner vid vattenverken i enlighet med vår tillsynsplan. Förutom myndighetskontroll gör vattenverken sin egenkontroll.

Privata brunnar hör inte hör till vår planenliga tillsyn så om du har egen brunn ansvarar du själv för vattnet. Om du vill veta vad du dricker, ta prov och låt laboratoriet undersöka det åt dig.

Så nej, rent vatten kommer det inte så där bara från kran. Förutom mitt, och mina kollegers, tillsynsarbete gör ju också vattenverket massor. Men för det mesta är kranvattnet tryggt att dricka i Hangö, Ingå och Raseborg. Och under den gångna heta sommaren har vi alla säkert gjort det också!

Ingegerd Grünn-Maja

Skribenten är hälsoinspektör som bl.a. övervakar hushållsvattnets kvalitet

Aktuellt