Till innehållet

Symiblogg 29, 7/2021, Tänker du på att skaffa hundvalp?

Blogg 15.7.2021

Som veterinär får jag ofta frågor om vad man ska ta till hänsyn, när man planerar att skaffa valp. Saken är aktuell eftersom många familjer skaffar valp nu.

När du väljer hundras är det värt att ta hänsyn till t.ex. familjens nuvarande livsstil och boendeförhållanden, hobbyer och aktivitetsnivå. Blandrashundar har egenskaper från alla raser, som den är en kombination av. Hundraser har avlats och utvecklats för olika uppgifter för tusentals år sedan och dessa egenskaper och behov finns fortfarande i dessa hundar. Det betyder att vallhundar vill valla även om det inte finns några får runt dem. Fågelhundar vill jaga fåglar även om de bor i en stad. Drevhundar vill springa och vakthundar vill vakta. Dessa egenskaper och behov måste kanaliseras till något om hunden inte får fylla sin ursprungliga funktion, vilket man ska tänka på när man tränar sin hund med start redan första dagen.

Hundraserna har olika typ av päls, som kräver varierande vård och uppmärksamhet beroende på om den ska trimmas, klippas, borstas, tvättas dagligen, en gång i veckan eller två gånger i året. Du bör välja en ras med sådan päls, att du har tid att sköta den på rätt sätt. Hundens storlek påverkar dess behov av utrymme i t.ex. familjens bil och hus. Det är också viktigt att komma ihåg att hunden lätt kommer in i bilen så att det är lätt att ta hunden med. Då kan hunden redan som valp bekanta sig med alla situationer och händelser som tillhör familjens vardag och traditioner. Som vuxen vill också den s.k. jättehunden följa sin flock överallt, även om den väger t.ex. 70 kg. Hunden kräver tid, mentala och fysiska samt ekonomiska resurser av sina ägare i till och med 15 år.

När man talar om valpträning tänker man lätt att träningen börjar i hundskolan. Valpskolor börjar ofta först när valpen redan är några månader gammal och skolan är vanligtvis bara en gång i veckan. Men valpen lär sig hela tiden, både goda och dåliga vanor, mitt i vardagens sysslor och liv och rörelse. Därför skulle det vara bra att familjen kommer överens om gemensamma regler innan valpen flyttat till nya hemmet. Det är viktigt att alla förbinder sig till gemensamma regler och följer dem konsekvent. På så sätt utvecklas en söt valp till en människans bästa vän som kan bete sig fint i alla situationer.

Stadsveterinär Hanna Knaapinen

Aktuellt