Siirry sisältöön

Symiblogi 29, 7/2021, Oletko hankimassa koiranpentua?

Blogit 15.7.2021

Saan eläinlääkärinä usein kysymyksiä koiranpennun hankinnasta. Koiria hankitaan nyt perheisiin paljon, joten aihe on ajankohtainen.

Koirarodun valinnassa kannattaa ottaa huomioon mm. perheen nykyiset elämäntavat, asumismuoto, harrastukset ja aktiivisuustaso. Monirotuisissa koirissa on kaikkien siinä yhdistelmässä olevien rotujen ominaisuuksia. Koirarodut on tuhansia vuosia sitten jalostettu ja kehitetty eri tehtäviin ja nämä ominaisuudet ja tarpeet saada tehdä asioita ovat koirissa edelleen. Tämä tarkoittaa sitä, että paimenkoirat haluavat paimentaa, vaikkei niiden ympäristössä olisi yhtään lammasta. Lintukoirat haluavat metsästää lintuja, vaikka ne asuisivat kaupungissa. Ajokoirat haluavat juosta ja vahtikoirat vahtia. Näitä ominaisuuksia ja tarpeita täytyy kanavoida johonkin, jos ei koiralle voi tarjota sen alkuperäisen tehtävän mukaisia virikkeitä. Koiran koulutuksessa tulee jo ensimmäisestä päivästä lähtien ottaa huomioon näiden tarpeiden täyttäminen.

Koirarotujen turkit ovat erilaisia ja vaativat erilaista hoitoa ja huolenpitoa. Kannattaa valita sellainen rotu, jonka turkin hoitoon löytyy aikaa. Eri kokoiset koirat tarvitsevat erilaisen tilan perheen autossa ja talossa. On lisäksi tärkeää ottaa huomioon, että koira mahtuu helposti autoon, jotta se on helppo ottaa mukaan. Koira pääsee näin jo pentuna tutustumaan kaikkiin tilanteisiin ja tapahtumiin, jotka kuuluvat perheen elämään. Aikuisena ns. jättirodut haluavat myös mukaan laumansa kanssa viettämään aikaa. Koira vaatii perheeltä aikaa, henkistä ja fyysistä sekä taloudellista panostusta jopa 15 vuoden ajan.

Pennun koulutuksesta puhuttaessa ajatellaan usein, että koirakoulussa alkaa varsinainen koulutus. Pentukoulut alkavat vasta muutaman kuukauden ikäisenä ja koulu on yleensä vain kerran viikossa. Pentu kuitenkin oppii joka hetki kotona arkiaskareiden ja touhujen lomassa sekä hyvät että huonot tavat. Perheen kannattaa sopia ennen pennun tuloa yhteisistä säännöistä. On tärkeää, että kaikki sitoutuvat näihin toimintatapoihin ja noudattavat niitä johdonmukaisesti. Näin söpöstä pennusta kehittyy ihmisen paras ystävä, joka osaa käyttäytyä miellyttävästi joka tilanteessa.

Hanna Knaapinen, kaupungineläinlääkäri

Ajankohtaista