Till innehållet

Symiblogg 28, 6/2021 Håll avstånd, tack!

Blogg 15.6.2021

Vi har levt med nya restriktioner och rekommendationer nu i över ett års tid. Det har fört med sig mycket nytt både på det privata planet och i arbetslivet. För oss hälsoinspektörer har pandemin den här våren delvis inneburit helt nya arbetsuppgifter, då inspektioner enligt smittskyddslagen delvis tilldelades oss.

Inspektionerna kom till i och med ändringen av smittskyddslagen (1227/2016 paragraferna 58 c–58 h och 59 a–59 e) som trädde i kraft i februari i år. De har i första hand gjorts i samband med andra inspektioner inom rutintillsynen, men även på begäran av Regionförvaltningsverket i södra Finland. Hos oss har det i praktiken främst berört verksamheter där det inomhus vistas fler än 10 kunder/deltagare samtidigt, dock inte kaféer och restauranger då deras begränsningar övervakas av regionförvaltningsverken.

På inspektionerna har hälsoinspektören tittat på de skyldigheter som verksamhetsutövaren ålagts med tanke på förhindrande av smittspridningen. Många av de saker som har kommit att bli väldigt bekanta för oss alla under det senaste året, det vill säga handtvättmöjligheter för kunderna, instruktioner till kunder gällande bl.a. avstånd, handtvätt och övriga rutiner för förhindrande av smittspridning, ökad rengöring av utrymmena och möjlighet för kunderna att hålla avstånd är tillexempel sådant som har inspekterats.  Inspektionerna har väldigt långt också handlat om rådgivning.  

På fältet har jag upplevt att de här inspektionerna har tagits väl emot. Våra verksamhetsidkare har i de allra flesta fall varit måna om sina kunders säkerhet och anvisningar har tagits väl emot. Utgående från verksamhetsidkarnas historier har också kunderna hållit ett öga på varandra, och bra så! Vi vill såhär långt tacka för det tålamod som våra verksamhetsidkare har visat under en för många utmanande tid.Restriktionerna har börjat luckras upp efterhand vad gäller till exempel sammankomster, men fortfarande är smittskyddslagens ändring i kraft till vissa delar. På Regionförvaltningsverkets hemsida ”Ofta ställda frågor om coronaviruset”(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst) hittas den senaste informationen sammanställd.

Karolina Örnmark                      

Skribenten är hälsoinspektör som under våren också gjort ”coronainspektioner”

Aktuellt