Siirry sisältöön

Symiblogi 28, 6/2021 Huomioi turvaväli, kiitos!

Blogit 15.6.2021

Olemme eläneet uusien rajoitusten ja ohjeistusten parissa yli vuoden. Se on tuonut mukaansa uusia tapoja sekä yksityiselämässä, että työelämässä. Meille terveystarkastajille kevät on tuonut uusia työtehtäviä, kun tartuntatautilain mukaiset tarkastukset annettiin osittain meille tehtäväksi.

Tarkastukset tulivat ajantasaiseksi tartuntatautilain muutoksen myötä (1227/2016 pykälät 58 c–58 h ja 59 a–59 e), sen astuessa voimaan helmikuussa tänä vuonna. Meillä tarkastukset on tehty ensisijaisesti muun rutiinivalvonnan yhteydessä, mutta myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston pyynnöstä. Olemme tehneet tarkastuksia ensisijaisesti toimitiloihin, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, ei kuitenkaan kahviloihin ja ravintoloihin koska niiden rajoitusten valvominen kuuluu aluehallintovirastolle.

Tarkastuksilla on tarkastettu toiminnanharjoittajien velvollisuudet tartuntojen ehkäisemiseen. Monet tarkastetut asiat ovat tulleet meille jokaiselle hyvin tutuksi kuluneen vuoden aikana, esimerkiksi asiakkaiden käsienpesumahdollisuudet, asiakkaille annetut ohjeet koskien mm. etäisyyksiä, käsienpesu ja muut toimenpiteet tartuntojen ehkäisemiseen, lisätty siivous sekä etäisyyksien ylläpitämisen mahdollisuudet. Neuvonta ja ohjeistus on myös ollut tärkeä osa tarkastuksia.

Mielestäni tarkastukset on otettu hyvin vastaan kentällä. Meidän toimijat ovat pääsääntöisesti olleet tarkkoja varmistamaan asiakkaiden turvallisuutta ja ohjeistus on otettu hyvin vastaan. Toimijoiden kertomusten mukaan myös asiakkaat ovat pitäneet silmällä toisia asiakkaita ja hyvä näin! Haluamme tässä vaiheessa kiittää toiminnanharjoittajia kärsivällisyydestä monelle haastavana aikana.

Rajoituksia on pikkuhiljaa kevennetty esimerkiksi yleisötilaisuuksien osalta, mutta tartuntatautilain muutos on edelleen soveltuvin osin voimassa. Aluehallintoviraston nettisivuilta ”Usein kysyttyä koronaviruksesta”(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) löytyy ajantasaista tietoa rajoituksista.

Karolina Örnmark                      

Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka kevään aikana on tehnyt myös ”koronatarkastuksia”

Ajankohtaista