Till innehållet

Symiblogg 27, 5/2021, Malet kött och malet kött

Blogg 15.5.2021

En tid redan har jag funderat på om alla inser att det är skillnad på malet kött och malet kött?

På 90-talet dök det upp industriellt packat malet kött i butiksfrysarna. Det här var något helt annat än det som man var van vid dittills, köttet maldes ju i butiken. Som 20-årig livsmedelsstuderande stirrade jag smått förbryllad på paketen i frysdisken och funderade om det här faktiskt var på riktigt. Kunde man lita på sådant här?

Det har gått ett par decennier och diskussionerna om malda köttets och råvarornas kvalitet har blivit allt färre. Om man ser på butikens köttdisk idag, så är det mesta malda köttet industriellt förpackat idag. Hela branschens sakkunnighet från produktionshygien till förpackningsteknologi har använts för att få en hållbar trygg produkt, som är lätt för konsumenten. Min fingertoppskänsla är att också det malet kött som tillverkas i butikerna, tillverkas av goda råvaror och kvaliteten över lag är jämnare idag, än för 15 år sedan. Men visst är det fråga om två helt olika produkter!

Köttet som mals i butik eller slaktsplatser är en färskvara, som ges ung. 24 h användningstid. Varför det? Jo, det malda köttet har stor yta, mycket luft och mikroberna älskar den nästan lika mycket som vi konsumenter. Fast den lagas på bästa möjliga sätt, så har den inte lång användningstid. Den är den bästa produkten som kan komma från en anmäld livsmedelslokal. Men samtidigt en helt annan produkt, än det malda köttet är, som packas i en godkänd livsmedelslokal under höghygieniska, extra kontrollerade förhållanden. Båda heter malet kött, men visst är det olika produkter med olika förutsättningar för användning. Trygga båda två, när de tillverkas och används rätt. Och bra så.

Katianna Kuula
Skribenten är enhetschef som fryser ned sin färskvara om den inte kan användas inom en dag.

Aktuellt