Siirry sisältöön

Symiblogi 27, 5/2021 Jauhelihaa ja jauhelihaa

Blogit 15.5.2021

Olen jo jonkin aikaa miettinyt, että josko ymmärrämme, että on jauhelihaa ja jauhelihaa?

90-luvulla kauppojen pakastetiskeihin ilmestyi teollisesti pakattua jauhelihaa. Tämä oli jotakin aivan muuta kuin mihin oli totuttu, lihahan jauhettiin kaupassa. Parikymppisenä elintarvikeopiskelijana tuijotin hieman hämmentyneenä pakkauksia pakastealtaassa ja mietin, että onko tämä oikeasti tätä. Voiko tällaiseen luottaa?

Pari vuosikymmentä on kulunut, keskustelut jauhelihan ja sen raaka-aineen laadusta ovat vaimenneet. Kun katselee tänä päivänä kaupan lihatiskiä, on suurin osa jauhelihasta teollisesti pakattua. Koko alan asiantuntijuus tuotantohygieniasta pakkausteknologiaan on käytetty, jotta on saatu aikaiseksi turvallinen tuote, joka on kuluttajalle helppo. Tuntumani on myös, että kauppojen valmistama jauheliha tehdään hyvistä raaka-aineista ja sen laatu on yli päänsä tasaisempi tänään kuin 15 vuotta sitten. Mutta kyllä kyse on kahdesta aivan eri tuotteesta!

Jauheliha, joka jauhetaan kaupassa tai teurastuspaikassa on tuoretuote, jolle annetaan n. 24 h käyttöaikaa. Miksi näin? No, jauhetussa lihassa on suuri pinta-ala, paljon ilmaa ja mikrobit rakastavat sitä melkein yhtä paljon kuin me kuluttajat. Vaikka se valmistetaan parhaalla mahdollisella tavalla, on käyttöaika lyhyt. Se on ilmoitetun elintarvikehuoneiston paras mahdollinen tuote. Samaan aikaan se on aivan toisenlainen tuote, kuin se jauheliha, joka tulee hyväksytyn elintarvikehuoneiston korkeahygieenisistä, erityistarkkailuista olosuhteista. Molempia kutsutaan jauhelihaksi, mutta kyse on eri tuotteista, joiden käytön edellytykset ovat erilaiset. Turvallisia molemmat, kun ne valmistetaan ja niitä käytetään oikein. Ja hyvä niin.

Katianna Kuula
Kirjoittaja on yksikön päällikkö, joka pakastaa tuoretuotteensa, jos se ei tule käytetyksi päivän puitteissa.

Ajankohtaista