Till innehållet

Symiblogg 25, 3/2021 Vadå riskbedömning?

Blogg 10.3.2021

I mitt jobb stöter jag ofta på begreppet riskbedömning. Uppgifter ska prioriteras på basen av riskbedömning, vattenverk ska göra upp en riskbedömning, prov ska tas på basen av riskbedömning osv. Men vad menas egentligen med detta?

Då jag funderade lite kunde jag konstatera att riskbedömning gör man ju konstant i vardagen. Jag kollar t.ex. termometern då jag stiger upp, så jag kan klä mig rätt och inte fryser då jag går ut och jag kollar och sniffar lite extra innan jag beslutar att äta yoghurten vars bäst före datum gått ut. Bedömning av risken gör jag också när jag inte ännu idag tankar bilen, utan snabbt kalkylerar att jag nog kommer fram ännu imorgon.

Då man inom en verksamhet gör upp en riskbedömning kan man tänka att man går ett steg längre än dessa vardagsfunderingar. Man tänker i förväg ut de olika risker som finns i olika skeden av verksamheten, funderar på hurudana följder en brist kan få och på hur man kan undvika problemen. Ibland behövs större åtgärder för att få ordentlig kontroll över en risk och ibland räcker det med väldigt små saker.

Som ett exempel tänker jag att en inkvarteringslokal bedömer att det finns en liten risk att värmepannan stannar och följden är förstås att det blir kallt i inkvarteringsrummen. Detta orsakar naturligtvis större olägenhet för användarna under vintern än under sommaren. Som lämplig åtgärd för att minimera risken för detta kan man se till att service utförs regelbundet på värmepannan och att färdigt ha funderat ut vem som kan reparera pannan. Som extra säkerhet ifall oturen ändå är framme kan man införskaffa ett antal eldrivna värme-element. Då har man läget rätt bra under kontroll och risken att någon gäst får för kallt har minimerats.

Om provtagning ska göras på basen av riskbedömning måste man ta sig en funderare på var de största riskerna finns, vilka skeden är kritiska. Om man vill följa upp städningen i en simhall med ythygienprov kan t.ex. bastulaven, handtag och kranar vara kritiska ställen som många vidrör och där riskerna är störst.

Det är alltså fråga om risker eller problem som kan uppstå, men som man på basen av erfarenhet, kunskap och mätningar kan avstyra eller avlägsna eller i varje fall begränsa omfattningen av. Ganska enkelt egentligen och enligt min snabba bedömning totalt riskfritt att försöka sig på.

Aktuellt