Siirry sisältöön

Symiblogi 25, 3/2021 Mikä ihmeen riskinarvio?

Blogit 10.3.2021

Työssäni törmään usein sanaan riskinarviointin. Tehtävät tulee priorisoida riskinarvioinnin perusteella, vesilaitosten tulee laatia rikinarviointi, näytteet tulee ottaa riskinarvioinnin perusteella jne. Mutta mitä tällä oikeasti tarkoitetaan?

Pohtiessani hieman totesin, että arjessa riskinarviointia tehdään jatkuvasti. Katson esimerkiksi lämpömittaria, kun herään, jotta voin pukeutua oikein, enkä palele ulos mentäessä ja tutkin sekä haistelen hieman tarkemmin ennen kuin päätän syödä jogurtin, jonka parasta ennen päivämäärä on mennyt umpeen. Arvioin riskin myös, kun en vielä tänäänkään käy tankkaamassa, vaan lasken pääseväni perille vielä huomennakin.

Kun toiminnalle tehdään riskinarviointia, voi ajatella menevän näitä arkipohdintoja askelta pidemmälle. Selvitetään etukäteen toiminnan eri vaiheessa olevia riskejä, pohditaan millaisia seurauksia puutteesta voi aiheutua sekä mitä voi tehdä välttääkseen ongelmat. Joskus tarvitaan isompia toimenpiteitä saadakseen tietty riski kunnolla haltuun ja joskus riittää hyvin pienikin asia.

Esimerkkinä majoitushuoneisto, jossa arvioidaan olevan pieni mahdollisuus, että lämmityspannu pysähtyy, jonka seurauksena on kylmät majoitushuoneet. Tästä aiheutuu tietysti suurempaa haittaa käyttäjille talvella kuin kesällä. Sopiva toimenpide riskin minimoimiseksi on varmistaa, että lämpöpannun huollot tehdään säännöllisesti ja että on valmiiksi miettinyt kuka voi korjata pannun. Lisäturvana, mikäli kuitenkin epäonni suosii, voidaan hankkia muutama sähköllä toimiva lämpöpatteri. Näin tilanne on melko hyvin hallussa ja riski että vieraat palelevat, on minimoitu.

Jos näytteenotto tulee tehdä riskinarvioinnin perusteella, tulee pohtia missä isoimmat riskit ovat, mitkä ovat kriittiset vaiheet. Jos haluaa seurata siivouksen laatua uimahallissa pintahygienianäytteillä, voi esimerkiksi saunan lauteet, ovenkahvat taikka hanat olla kriittisiä paikkoja, johon moni koskee ja jossa riskit ovat suurimmat.

On siis kyse riskeistä ja ongelmista, jotka voivat syntyä, mutta joita kokemuksen, osaamisen ja mittausten perusteella voi estää tai poistaa tai joiden vaikutusta voidaan minimoida. Oikeastaan riskinarviointi on aika helppoa ja nopean arvioinnin perusteella aika riskitöntä kokeilla.

Ajankohtaista