Siirry sisältöön

Symiblogi 22, 12/2020 Vesi, wc ja sähkökatkot

Blogit 15.12.2020

Monta vuotta sitten, maalla asuessani, koin muutaman päivän kestäneen sähkökatkon. Onneksi oli kakluunit talon lämmittämiseen sekä puuhella ruoan ja kahvin keittämistä varten!

Hanasta ei tullut vettä koska kaivon pumppu tarvitsee sähköä toimiakseen. Olimme varautuneet tähän (kiitos sääennusteiden) laittamalla puhdasta vettä puhtaisiin astioihin. Varaston loputtua jouduimme hakemaan juomavettä muualta, missä sähköä oli ja hanasta tuli vettä. Juomavettä siis riitti, sekä ihmisille että lemmikeille.

Eihän vessan vetäminenkään onnistunut. Ilman sähköä voi vetää yhden kerran, sen jälkeen säiliöön ei enää tule vettä, koska kaivon pumppu ei toimi. Tämä ongelma ratkaistiin sulattamalla lunta puuhellalla (sähköliesihän ei toiminut) ja myös sadevettä olisi voinut kaataa vessanpönttöön. Tämähän ei olisi toiminut viemäreissä, joissa jätevedet pumpataan eteenpäin.

Sulatettua lunta tai järvivettä ei tule käyttää juomavetenä keittämättä sitä ensin koska siinä voi olla ei niin terveellisiä bakteereita. Kannattaa siis etukäteen miettiä miten saada puhdasta juomavettä pitkän sähkökatkon aikana. Pintaveden tai lumen keittäminen on eräs vaihtoehto.

Esimerkiksi Puolustusministeriön ohjeesta ”Pahasti poikki(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)” löytyy lisää vinkkejä juomavedestä ja vessasta ja vähän muutakin.

Sähkökatkoja sattuu myös taajamissa mikä voi vaikutta vesilaitosten vedenjakeluun, veden pumppaamiseen jakeluverkostossa tarvitaan sähköä. Taajamien sähkökatkot kuitenkin ovat yleensä lyhytkestoisimpia kuin maaseudun.

Ingegerd Grünn-Maja

Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka tietää, että aikuinen ihminen tarvitsee juomavettä keskimäärin 2 litraa vettä vuorokaudessa.

Ajankohtaista