Till innehållet

Symiblogg 21, 11/2020 Vad händer med maten då strömmen går?

Blogg 13.11.2020

Det är den tiden på året då höststormarna viner utanför fönstret. De senaste stormarna Aila och Topi orsakade omfattande strömavbrott på sina håll i landet. Det är lätt att känna sig hjälplös inför vädrets makter men det finns trots allt en del konkreta saker man kan tänka på vid annalkande stormar.

Ser man på saken ur livsmedelsperspektiv är just strömavbrott någonting som kan orsaka problem för de varor som kräver kylförvaring. En frys håller i allmänhet kylan minst ett dygn och en nyare välfylld frys kan till och med hållas kall upp till två dygn. Då gäller det att inte öppna dörren i onödan. Kylskåpet i sin tur håller temperaturen i max några timmar. Råkar man ha kylklampar i sin frys kan ett tillfälligt kylskåp göras av en kylväska och är temperaturen lämplig kan maten förvaras utomhus, förutsatt att den är ordentligt täckt för djur. En termometer är bra att ha till hands för att kunna följa med temperaturerna i kyl och frys.

Om det är frågan om längre strömavbrott lönar det sig att äta den mat som finns i kylen först och då börja med de känsligaste varorna, som t.ex. skaldjur och fisk, därefter kött och mjölkprodukter.  I regel kan djupfrysta livsmedel användas om de inte tinat över frysgränsen. Det kan ändå löna sig att kontrollera temperaturen på livsmedlen och i frysen innan någonting fryses in på nytt efter ett strömavbrott. Om ett livsmedel har varit tinat skall det inte frysas på nytt, då är det bättre att tillreda maten. Ett litet förråd av varor som klarar sig utan kylförvaring lönar sig att ha hemma.

För en livsmedelsföretagare är det extra viktigt att vid strömavbrott följa upp förvaringstemperaturerna. Vid undantagssituationer överlag, då stressnivån är hög är det extra viktigt att rutinerna i en livsmedelslokal fungerar för att man skall kunna säkerställa livsmedelssäkerheten.

På Livsmedelsverkets hemsidor finns närmare information om olika livsmedels förvaringstemperaturer och -tider(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst). Vill man fördjupa sig mer i vad som händer vid längre strömavbrott hittas guiden ”Strömmen gick”(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst) på försvarsministeriets hemsidor. 

Karolina Örnmark
Skribenten är livsmedelsinspektör som tänker njuta av höstmörkret framför brasan. 

Aktuellt